„De ce un aviz negativ? Noi am văzut nişte pericole majore în ceea ce priveşte independenţa şi a sistemului şi a magistratului individual, pentru că în aceste proiecte sunt câteva prevederi vizând răspunderea magistraţilor. Cumva, creeză nişte pârghii în mâinile ministrului Justiţiei care ar putea să fie acţionate în dosare concrete, atingând independenţa judecătorului, în special dar şi a procurorului. (…) Acest proiect propune crearea unei direcţii specializate pe infracţiuni comise de magistraţi. Orice fel de infracţiuni, inclusiv cele de la legea circulaţiei, fără să explice de ce e nevoie de crearea unei direcţii pe persoana judecătorului şi a procurorului şi nu pe tipul de infracţiuni. Este o vulnerabilitate. (…) Independenţa judecătorului nu este un privilegiu, cum se încearcă să se acrediteze, că noi vrem să păstrăm nişte privilegii. Independenţa judecătorului nu este pentru el, este pentru justiţiabil”, a spus membrul Consiliului Superior al Magistraturii Andrea Chiş.
La rândul său, judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a subliniat că, dacă pachetul de modificare a legilor justiţiei va fi adoptat în forma în care se află în prezent, se va înregistra un regres al justiţiei.
„Din punctul nostru de vedere, dacă se va vota această lege, va fi un real regres. Am transmis propunerile noastre Ministerului Justiţiei, care zice că le-a înregistrat – şi nu mă îndoiesc – până la momentul 23 august, când domnul ministru a anunţat propunerile şi, ulterior, a alimentat spaţiul public cu aspecte legate de preluarea propunerilor CSM. Să ştiţi, sunt preluate propuneri ale Consiliului, însă cele de substanţă, care duceau spre un progres în sistemul juduiciar nu au fost preluate”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu.
Legile justiţiei sunt în dezbatere publică în Comisia parlamentară specială.