Inspectorii fiscali au decis să recupereze datorii din urmă cu 5 ani pentru a face rost de bani la buget. Lucruri sunt extrem de complicate totuşi pentru că unii oameni spun că, de fapt, acele datorii nici măcăr nu mai există. Spre exemplu, un bărbat din Bucureşti, care a primit somaţii şi poprire pe card pentru neplata contribuţiei la sănătate din anul 2012, spune că banii au fost plătiţi încă de pe atunci de angajator, însă s-a pierdut urma lor.
Inspectorii şi-au recunoscut greşeala în acest caz, însă dau vina pe legile neclare.
Un alt bărbat spune că s-a trezit că nu figurează cu CAS-ul plătit pentru 2014 şi 2015.
„Am primit acasă o înştiinţare că nu am depus declaraţia 600 , dar eu nu trebuia să o depun. Mi-au spus apoi că în sistemul lor apare că angajatorul nu mi-a plătit CAS pe 2014 şi 2015. Figuram efectiv cu CAS-ul neplătit. Am fost nevoit să le aduc adeverinţe de la muncă cum că am plătit şi aşa s-a rezolvat”, spune un tânăr din Bucureşti.
Inspectorii fiscali se grăbesc să recupereze banii de la circa 200.000 români pentru că, de la 1 ianuarie 2018, aceste datorii se vor prescrie. Mai multe persoane se plâng că s-au trezit cu poprire pe conturi şi penalităţi uriaşe deşi nu am primit acasă nicio decizie de impunere, nici somaţie, nimic.
„M-am trezit cu poprire pe cont, deşi nu am primit nimic acasă: nu decizie de impunere, nu înştiinţare, nu somaţie de plată, nimic! Absolut nimic! Am sunat la ANAF să aflu despre ce este vorba. Îmi răspunde un funcţionar care îmi explică cu seninătate că suma e reală şi că trebuie să o plătesc pentru a mi se ridica poprirea. Urmează o ceartă inutilă între mine şi angajat: reproşurile mele că nu am primit decizia de impunere, că nu am fost înştiinţată înainte de poprire, că e un abuz să ţi se blocheze contul fără a fi anunţat înainte de existenţa unor datorii etc. trec pe lângă funcţionarul ANAF ca apa pe lângă pietre. Mi se spune că în sistemul lor apare că am fost înştiinţată pentru că mi s-au trimis acasă două plicuri, dar poate nu am vrut să le primesc şi aşa s-au întors. Nu am avut cu cine mă înţelege. M-am conformat şi am plătit datoria, plus penalităţi. Se numeşte bătaie de joc. Încep să mă întreb dacă nu le fac intenţionat, ca să mai strângă câte ceva la buget din penalităţi”, se plânge o femeie.
„În septembrie, mi-au pus 4 popriri pe sume deja plătite chiar la ei la ghișeu. Că nu s-a înregistrat în sistem. Mai mult, mi-au luat şi banii din cont şi, mai mult, i-au luat de pe card în ziua în care m-am dus să plătesc suma poprită ca să deblocheze contul. Cu alte cuvinte, am plătit de 3 ori aceeași datorie. Fiecare vizită la ANAF a durat aproximativ 4 ore, iar la ultima poprire funcționarul care se ocupa de contul meu a zis ca nu ştie pentru ce s-a pus poprirea, ca nu se vede în sistem, dar s-o plătesc neaparat…”, povesteşte o altă femeie pe un cont de socializare.
Greşelile s-au ţinut lanţ la ANAF
În 2015, Fiscul calculase contribuții la Sănătate mai mari decât veniturile oamenilor. Zeci de mii de copii au aflat că sunt datori la stat pentru că Fiscul voia să impoziteze alocațiile lor, care erau încasate pe cardurile părinților.
În prezent avem 5,04 milioane români scutiţi de la plata contribuţiei de sănătate (CASS), pentru care statul plăteşte CASS la fondul naţional unic de asigurări de sănătate. De la 1 ianuarie 2018, nimeni nu va mai plăti contribuţia la sănătate pentru cei 5 milioane de români care sunt scutiţi deja de la plata CASS.
Citeşte aici: Statul NU va mai plăti contribuţia la sănătate pentru 5 milioane de români