Comisia privind Codurile Penale a decis că protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind justiţia vor fi DESECRETIZATE

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, care pune în acord Codurile penale cu deciziile CCR a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraţilor, stabilind că protocoalele semnate de CSAT şi serviciile de informaţii care privesc justiţia sunt informaţii de interes public, magistraţilor fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.
Romania TV
22 nov. 2017, 13:49
Comisia privind Codurile Penale a decis că protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind justiţia vor fi DESECRETIZATE

UPDATE.  Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției a adoptat toate propunerile pe care UNJR le-a făcut pentru clarificarea, transparentizarea și responsabilizarea relației dintre serviciile de informații și justiție. Dacă propunerile UNJR, adoptate de Comisie, vor ajunge lege, toate hotărârile CSAT privind justiția, precum și protocoalele dintre serviciile de informații și justiție, care în acest moment sunt secrete, vor fi publice, orice persoană având acces la ele. De asemenea, prin aceste propuneri se va spori controlul parlamentar asupra serviciilor de informații cu privire la activitatea pe care o desfășoară în relația cu justiția, serviciile de informații fiind obligate să pună la dispoziția comisiilor parlamentare de control toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens”, scrie Dana Gîrbovan.

Președintele UNJR mai arată că, dacă procurorilor și judecătorilor le este interzis să fie ofițeri acoperiți, colaboratori sau lucrători ai serviciilor de informații, aceștia fiind obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere că nu sunt, „atunci am instituit prin lege și interdicția corelativă a serviciilor de informații de a racola magistrați, iar răspunderea trebuie să fie pentru ambele părți”.

„Încălcarea acestei interdicții (de a racola magistrați) este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”, se prevede în amendament.

„Una din cele mai mari amenințări la adresa independenței justiției este interferența serviciilor de informații în justiție, colaborarea dintre judecători/procurori și serviciile de informații ori existența unor protocoale, hotărâri și înțelegeri secrete între parchete și servicii de informații la care părțile și judecătorii nu au acces. Amendamentele pe care UNJR le-a propus, iar Comisia le-a adoptat, vor ajuta la eliminarea acestei amenințări la adresa independenței justiției. Așa cum am afirmat încă de la începutul discuției despre modificările la legile justiției, UNJR se va implica în această procedură legislativă până la capăt, susținându-și și susținând toate propunerile și amendamentele care vor conduce la întărirea independenței justiției și luând poziție față de propunerile care ar îngrădi sau limita independența”, mai spune Gîrbovan.

„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile şi protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise şi ori cosemnate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de un serviciu de informaţii care priveşte sau are legătură cu justiţia este informaţie de interes public, prevede un amendament depus de UNJR, preluat de PSD-ALDE, UDMR şi minorităţi, care a fost adoptat în Comisia specială privind legile justiţiei.

Potrivit modificărilor adoptate, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă şi executivă, amendamentul fiind depus de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

Parlamentarii din Comisia specială au mai depus un amendament care prevede că judecătorii şi procurorii, magistraţii asistenţi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

Aceştia vor completa anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul resurse umane”, se arată într-un alt amendament adoptat.

Deputaţii şi senatorii din comisie au stabilit ca verificarea veridicităţii datelor din declaraţii să se facă de către CSAT şi comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii anual, din oficiu sau ori de câte ori acest lucru este cerut de către Ministerul Justiţiei, Consiliul Suprem al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.

De asemenea, servicilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele amintite ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. ”Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani”, potrivit unul alt amendament depus de UNJR şi adoptat de parlamentari.

„În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei de majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte”,prevede un alt amendament.

Adoptarea acestor amendamente s-a făcut în lipsa parlamentarilor PNL din comisie care au decisvsă părăsească sala de şedinţă a Comisiei speciale în care erau dezbătute legile justiţiei, criticând modul lipsit de „eleganţă” şi faptul că opoziţia nu se poate exprima.

„Vreau să vă informăm că este lipsă de eleganţă ca această dezbatere, ca să nu mai vorbesc despre etică şi colegialiate, mi se pare un mod atât de impropriu în care impuneţi felul în care se desfăşoară această dezbazere, de sistemul (…) PNL părăseşte lucrările acestei comisii. Când veţi reveni la sentimente mai bune şi vreţi să facem o dezbatere transparentă, vom reveni. (…) Dacă nu, vă urez succes cu ordinul domnului Dragnea, să mergeţi înainte până nu mai puteţi. Nu vreau nici eu şi nici colegii mei să participăm la un simulacru de dezbatere pe niste legi pentru care mai devreme sau mai târziu vom răspunde cu toţii, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, le-a reamintit liberalilor că nu au participat nici măcar la dezbaterea unui articol. „Am înţeles, aţi venit numai pentru declaraţii politice, le-aţi realizat. Puteaţi veni marţi dimineaţă. Vă reamintesc nu aţi participat nici măcar la un singur articol, aţi făcut dezbateri de azi dimineaţă, înţeleg că aveţi alte preocupări. Eu vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu aţi putut rezista nici la un articol”, a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Avion prăbușit în Kazahstan: Indicii sugerează implicarea unui sistem rusesc
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă