Totul a început în 2007, când românca a ajuns în Lamezia să lucreze la o familie de italieni ca îngrijitoare. După moartea bătrânei, însă, fiul acesteia a pus la cale un plan de groază, în care violenţele şi abuzurile asupra româncei erau la ordinea zilei. În urma abuzurilor sexuale s-au născut cei doi copii, care au fost obligaţi să trăiască în aceleaşi condiţii ca mama lor: într-o pivniţă, în spatele unei uşi legate cu lanţuri, fără apă, curent, servicii de igienă, printre şobolani şi şoareci şi cu nişte cartoane pe post de pat, scrie digi24.ro.
Starea în care se afla băiatul mai mare (murdar, cu haine rupte), aflat în maşină cu italianul în vârstă de 50 de ani, au fost cele care au atras atenţia unor poliţişti în timpul unui control de rutină. Aceștia au cerut să stea de vorbă cu mama băiatului. Ce au descoperit apoi le-a confirmat suspiciunile, dar i-a și șocat. Nu a fost nevoie de cercetări amănunţite ca să-şi dea seama că femeia era pur şi simplu o sclavă, care nu mai realiza ce i se întâmplă după atâţia ani de tortură. Nu mai făcuse baie de un an, iar rănile de pe corp, cusute cu aţă pescărească i-au cutremurat până şi pe oamenii legii.
Legată de pat şi de multe ori chiar de faţă cu cei doi copii, românca a trecut prin chinuri groaznice. De multe ori, copilul mai mare era chiar obligat să participe la ritualurile de tortură aplicate mamei lui.
Ea şi cei doi copii au fost imediat mutaţi într-o altă casă, iar bărbatul – cu antecedente penale pentru abuzuri sexuale – a fost reținut miercuri dimineaţă şi aşteaptă din spatele gratiilor decizia judecătorilor.
Lamezia, acolo unde s-au petrecut aceste fapte oribile, este oraşul italian în care Primăria a fost „desfiinţată” din cauza mafiei. În cinci orașe din Calabria, printre care şi Lamezia (unde se află şi singurul aeroport internaţional al regiunii), administratorii primăriilor au fost concediaţi pentru că ar fi favorizat mafioţii şi ar fi fost corupţi.
Reacţia MAE Român
Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, în prezent, „mama este internată, sub supraveghere, într-o unitate sanitară și beneficiază de asistență medicală și consiliere psihologică, iar minorii se află într-un centru de asistență socială”.
„Cu ocazia vizitei diplomatului cu atribuții consulare, a fost acordată asistența consulară în regim de urgență, prin preluarea datelor necesare în vederea eliberării unui pașaport temporar pentru cetățeanul român în cauză și inițierea formalităților necesare pentru eliberarea certificatelor de naștere românești pentru copiii minori ai cetățenei române”, se arată în comunicat. Sursa citată precizează că, totodată, reprezentantul oficiului consular a facilitat contactul telefonic între cetățeanul român și membrii familiei din România.
„Consulatul General al României la Bari monitorizează cu prioritate evoluția situației, menține în permanență legătura cu cetățenii români și cu autoritățile locale și acordă asistența și protecția consulară necesare. Operaționalizarea recentă, de către statul român, a unui nou oficiu consular la Bari, a făcut posibilă intervenția rapidă la nivel consular, imediat după ce autoritățile române s-au autosesizat cu privire la acest caz”, potrivit aceluiași comunicat.