„Suntem într-o zonă de ‘gri’ în multe cazuri, și cu nuanțe chiar mai închise. Sunt progrese indiscutabil și în ce privește legislația, și în ce privește unele dotări, dar mai avem încă minusuri chiar în plan legislativ și va trebui să le discutăm foarte serios, (…) să încercăm prin dialog să ajungem la soluții, la concluzii cât mai adecvate, mai apropiate de realitate, mecanismul de prevenire a torturii să poată să fie cât mai eficient, iar recomandările noastre să fie însușite în mod real, nu numai să ne răspundă că s-au însușit„, a spus Victor Ciorbea, la o dezbatere la Palatul Parlamentului privind condițiile din penitenciare.
În ceea ce privește aceste condiții, Ciorbea a arătat că mai există supraaglomerare, nu există suficienți medici și că mai sunt destule probleme.
„Am primit destul de recent de la Ministerul Justiției un plan de măsuri care ar urma să fie adoptate, în perioada imediat următoare, nu numai de natură legislativă, ci și administrativă și altele. Nu o să le menționez eu, aștept să le prezinte domnul ministru al Justiției. Însă am văzut că acest pachet cel puțin există sau să sperăm că va fi prezentat în cel mai scurt timp. Este vorba de măsuri de îmbunătățire a condițiilor, de eliminare, într-o formă sau alta, a supraaglomerării, sau de punere a acesteia sub control, de construcție de penitenciare, concomitent cu preluarea unor imobile de la Ministerul Apărării și de la alții pentru a fi reamenajate în acest scop„, a declarat Ciorbea.
El a precizat că în analiza situației nu trebuie să ne limităm doar la penitenciare, pentru că situații destul de delicate sunt și în centre, aziluri pentru bătrâni sau centre pentru minori.
Referitor la problemele întâmpinate de reprezentanții Avocatului Poporului care au vizitat centre de reținere și detenție, Ciorbea a spus că au existat situații în care nu ajunseseră la nivelul celor din instituții reglementările legale în materie, cele din plan intern, cât și cele din plan internațional, precum recomandările Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii sau cele ale Comitetului european.
„Nu știau unii, dintr-o secție de poliție, că reprezentanții noștri au acces și acolo. Chiar un agent mai ‘fioros’, așa, a pus problema dacă nu cumva îi reține pentru 24 de ore. (…) Mai sunt astfel de situații sau în cazul unor instituții pentru persoane vârstnice, care activează ca instituții private, ei nu înțeleg că pot fi în definiția Convenției și a legislației interne locuri de detenție. Ei au înțeles că doar penitenciarele sunt locuri de detenție și (…) n-ai ce căuta la ei”, a afirmat Ciorbea.
Reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor care au în subordine locuri de detenție, ai asociațiilor profesionale (medici, psihologi, asistenți sociali), precum și ai organizațiilor neguvernamentale au participat joi la dezbaterea publică cu tema „Monitorizarea locurilor de detenție de către Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție (MNP), rezultate și dificultăți întâmpinate. Obligațiile instituțiilor vizitate în îndeplinirea atribuțiilor MNP”.