UPDATE. În cadrul participării de vineri, La Bruxelles, la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, şeful statului a avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei şi cu premierul Republicii Moldova.
„În cadrul întrevederii cu preşedintele Petro Poroşenko, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat aşteptarea fermă, exprimată şi în cadrul discuţiei telefonice recente, de a fi găsită şi aplicată, cât mai rapid, o soluţie la problemele create de Legea educaţiei, care afectează dreptul la educaţie în limba română a minorităţii româneşti din Ucraina, în aşa fel încât acest drept să nu fie restrâns”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
La rândul său, Poroşenko a dat asigurări că va fi implementată o soluţie care să rezolve această situaţie şi a reiterat că opinia Comisiei de la Veneţia din luna decembrie va fi respectată de partea ucraineană. Cei doi preşedinţi au convenit ca partea română să fie consultată în mod corespunzător, la fel şi minoritatea română din Ucraina, asupra soluţiei în cauză, potrivit documentului citat.
În ceea ce priveşte discuţia cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Iohannis a evidenţiat importanţa continuării procesului de reformă în spirit european, a implementării Acordului de Asociere, proces pe care România îl susţine în continuare, şi a subliniat necesitatea unei comunicări adecvate asupra măsurilor de reformă întreprinse.
Summitul a reprezentat un moment de bilanţ al rezultatelor concrete ale cooperării Uniunii Europene cu partenerii estici de la Summitul precedent, de la Riga, dar şi prilejul ca statele membre şi cei şase parteneri să asume un plan de acţiune intitulat „20 de rezultate pentru 2020”.
„Mesajul principal al preşedintelui Klaus Iohannis a vizat mobilizarea de rezultate concrete care trebuie atinse, în beneficiul direct al cetăţenilor care, în opinia României, trebuie să fie principalii beneficiari ai Parteneriatului Estic, până la orizontul anului 2020. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut necesitatea ca Uniunea Europeană să continue să sprijine consecvent eforturile de modernizare şi reformă ale celor şase state din Parteneriatul Estic, subliniind că nu este suficient ca UE să solicite partenerilor să implementeze reforme, fără ca Uniunea, la rândul său, să acorde tot sprijinul necesar în acest scop”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Iohannis a mai spus că Parteneriatul Estic trebuie să fie consolidat în jurul unei bune guvernări, reformei justiţiei, combaterea corupţiei, dar şi pe baza interconectivităţii sporite, îmbunătăţirii infrastructurii transfrontaliere, securităţii energetice şi armonizării reglementărilor în domeniul serviciilor.
Anterior şeful statului a spus că va negocia până se rezolvă chestiunea învăţământului în limba română
„Astăzi voi avea mai multe întâlniri. Sigur o să mă salut cu toții liderii, dar voi avea o întâlnire cu președintele Ucrainei, domnul Poroșenko, fiindcă pentru noi este extrem de importantă legea învățământului din Ucraina și suntem foarte hotărâți să negociem până când se rezolvă chestiunea învățământului în limba română„, a spus șeful statului, înainte de a participa la reuniune.
Preşedintele Iohannis a precizat că va avea o întâlnire şi cu premierul Moldovei, Pavel Filip.
De asemenea, Klaus Iohannis a declarat vineri, întrebat despre invitația omologului său moldovean, Igor Dodon, de a vizita Republica Moldova, că acesta va primi un răspuns „in due time”.
„O să primească un răspuns, cum se spune în limbajul diplomaților, in due time„, a spus președintele Iohannis, la Bruxelles, unde urmează să participe la Summitul Parteneriatului Estic.
Pe 31 octombrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, prin intermediul căruia a transmis o scrisoare șefului statului român în care îl invită pe acesta să efectueze o vizită în Republica Moldova.