Adrian Năstase a precizat că anunţul USL privind demararea procedurilor de suspendare a lui Traian Băsescu este „o operaţiune mult mai complexă”, ce are ca miză „înlocuirea regimului Băsescu”.
Năstase a explicat că formula identificată de PSD este „o formulă etapizată”, ce presupune implicarea oamenilor şi a societăţii civile.
„Ne-am săturat de acest stil autoritar, care calcă în picioare atribuţiile Guvernului, atribuţiile Justiţiei, atribuţiile FMI, atribuţiile Guvernului în relaţia cu FMI”, a declarat Năstase, precizând că oamenii au posibilitatea să-i spună lui Traian Băsescu că nu mai este susţinut şi că este timpul „să plece acasă”.
„Am dat un semnal pentru un fel de cruciadă”, a adăugat Năstase, precizând că USL a început operaţiunea suspendării prin constituirea comisiei care va redacta propunerea de suspendare şi va continua cu discuţiile în grupurile parlamentare şi cu alcătuirea unui listing cu capetele de cauzare la adresa şefului statului.
Năstase a spus că este vorba de „o operaţiune în care trebuie să ne implicăm cu toţii”, decizia de luni fiind „un punct de plecare într-o bătălie în care încercăm revenirea la normalitate”.
„Vom merge în Parlament în momentul în care vom avea siguranţa că vom avea o majoritate confortabilă”, a declarat Năstase.
Întrebat de ce acest lucru nu s-a spus la conferinţa de presă de către liderii Victor Ponta şi Crin Antonescu, Năstase a apreciat că probabil timpul a fost prea scurt.
Năstase l-a mai acuzat pe Traian Băsescu că a „suspendat statul de drept”.
„Este inevitabilă o anumită abordare care să plece de la un semn de întrebare: vrem să trăim în continuare într-un stat poliţienesc?”, s-a întrebat Năstase.
Liderii USL au anunţat, luni, căau decis declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut că acest demers al USL „nu e un moft, nu e o invenţie de agendă” şi a adăugat că este conştient de faptul că „este o lume în care politicienii i-au obişnuit pe toţi cu demersuri care să însemne altceva”.
Antonescu anunţa, luni dimineaţă, că PSD, PNL şi PC urmează să desemneze reprezentanţi proprii într-o comisie comună a USL care să redacteze cererea de suspendare care va fi trimisă Parlamentului.