MAI a prelungit termenul de dezbatere publică a proiectului de lege privind întărirea autorităţii poliţistului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că a prelungit termenul de dezbatere publică a proiectului de lege privind întărirea autorităţii poliţistului şi că a preluat multe dintre observaţiile APADOR-CH, unul dintre contestatari, care avertiza că unele dintre propunerile de modificare a legilor în domeniul ordinii şi siguranţei publice favorizează abuzurile, potrivit News.ro.
Filip Stan
24 nov. 2017, 17:58
MAI a prelungit termenul de dezbatere publică a proiectului de lege privind întărirea autorităţii poliţistului

Până în prezent, proiectul a fost adus în atenţia organizaţiilor APADOR-CH, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO), ActiveWatch, Centrul de Resurse Juridice (CJR) şi Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii (Romani CRISS), iar MAI îşi exprimă disponibilitatea de a discuta proiectul de lege cu toate organizaţiile, asociaţiile sau instituţiile interesate ori care se află în circuitul de aprobare al acestuia.

Reprezentanţii MAI mai spun că în această săptămână au avut o întâlnire cu membri ai APADOR-CH, majoritatea propunerilor şi observaţiilor discutate cu aceştia fiind preluate în cadrul proiectului de lege şi că vor avea loc şi alte întâlniri, iar la finalul acestora o formă revizuită a proiectului de lege va fi făcută publică, urmând să fie organizată şi o şedinţă de dezbatere publică.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, în 2 noiembrie, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, spunea, la o întâlnire cu şefii inspectoratelor de poliţie din ţară, că la finalul dezbaterilor privind statutul poliţistului se va şti dacă societatea vrea să îi dea poliţistului protecţia şi pârghiile necesare sau rămânem în situaţia confuză de acum, dar atunci nu-l putem facem responsabil pe poliţist de tot ce nu merge bine într-o comunitate. „În situaţia în care dorim un poliţist care nu trebuie să fie atât de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine să nu îi mai acuzăm de toate relele şi de toate problemele care se întâmplă în viaţa de zi cu zi a comunităţii”, a afirmat Dan.

Proiectul este contestat de unele organizaţii civice. Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a cerut Ministerului Afacerilor Interne clarificarea sau eliminarea unor propuneri de modificare a legilor poliţiei, despre care spune că favorizează abuzurile – de la incriminarea unor „simple huiduieli” la proteste până la reţineri pe durată nedeterminată sau obligarea cetăţenilor să stea în „poziţie inofensivă” în faţa organelor de ordine.

APADOR-CH este de părere că, „pe alocuri”, modificările de natură să încalce drepturi şi libertăţi sau permit, prin ambiguitatea lor, abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetăţeanului.

Asociaţia face referire la propunerea de incriminare şi pedepsire cu închisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a „întrebuinţa cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine, iar „reţinerea administrativă” este un alt punct pe care APADOR-CH îl contestă.

Modificarea legilor din domeniul ordinii publice – Legea 61/1991 (a ordinii şi liniştii publice), Legea 218/2002 (a poliţiei) şi OUG 104/2001 (a poliţiei de frontieră) – se află în dezbatere pe site-ul ministerului.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Kate Middelton și-a schimbat prioritățile. Cancerul i-a dat viața peste cap
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Proprietarii de terenuri nu plătesc absolut nimic. Se eliberează gratuit. Statul acoperă toți banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
România: Angajații vor avea 17 zile libere legale în 2024
MediaFlux
CUM SE FURĂ la factură. Oamenii trebuie să primească BANII ÎNAPOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!