Atac de panică? Aşa îl gestionezi!

Fiecare dintre noi poate experimenta la un moment dat simptome specifice unui atac de panică. Fie că apare în contextul unor evenimente stresante, fie din cauza exacerbării unor sentimente precum teama, cel mai important lucru este să conştientizezi ceea ce ţi se întâmplă şi, mai ales, să găseşti resurse interioare pentru a depăşi acest episod.
Alina Costache
27 nov. 2017, 06:29
Atac de panică? Aşa îl gestionezi!

Cu o durată de câteva secunde sau de câteva zeci de minute, atacul de panică este resimţit ca o secvenţă intensă de anxietate, de frică, însoţită de un blocaj total şi de senzaţia că îţi pierzi efectiv minţile.

Atacul de panică poate apărea oricând, ziua sau în timpul somnului, şi este de obicei manifestat prin simptome precum dificultate de respiraţie, ameţeală, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de nod în gât, tremur, sentimentul că se va întâmpla ceva înspăimântător, teama de moarte iminentă şi de pierdere a controlului. Atacul de panică poate surveni în urma unor interpretări exagerate ale unor simptome fizice, astfel că persoana afectată tinde să caute o cauză biologică a stărilor pe care le trăieşte. Cum problema porneşte de la nivel psihic, tot acolo se găseşte şi soluţia.

Pune în practică tehnici de relaxare

În momentele premergătoare atacului, învaţă să accepţi ceea ce ţi se întâmplă, spunându-ţi: „Ştiu că am un atac de panică, dar totul va trece, nu este nimic grav!”. Când simţi că senzaţiile de teamă se accentuează, trage puternic aer în piept şi, apoi, în clipele în care expiri, lasă-le să „plece”. Respiră rar şi adânc! Prin relaxare, creierul nu mai primeşte informaţii că se întâmplă ceva grav, iar corpul nu mai reacţionează ca în starea de panică.

Conștientizează-ți trăirile și nu le amplifica!

Din dorinţa de a-ţi reprima trăirile, s-ar putea să le dai o dimensiune catastrofică. Este important să realizezi că tu eşti cel care deţine controlul, nu ele. Ceea ce ţi se întâmplă nu este decât o reacţie exagerată a corpului faţă de unele situaţii stresante, fobii şi gânduri paroxistice. Nu te interioriza: vorbeşte cu un apropiat despre ceea ce simţi. Conştientizându-ţi starea, vei putea trece mai uşor peste ea. Şi nu exagera cu criticile la adresa propriei persoane.

Este important să realizezi că episodul pe care îl trăieşti nu este unul catastrofic: nu ţi se va întâmpla nimic înspăimântător, nu vei înnebuni şi nu vei muri în clipa următoare. Indu-ţi ideea că atacul va trece mai repede dacă nu îl vei mai alimenta cu tot felul de gânduri negre. Cu cât teama este mai mare, cu atât mai intens va fi trăit şi atacul de panică.

Detensionează-te!

O simplă plimbare în parc, meditaţia, activităţile fizice te pot ajuta să reduci intensitatea unor stări de încordare, pentru că relaxează atât corpul, cât şi mintea. Încearcă să ai o alimentaţie echilibrată, evită cât de mult poţi cafeaua şi nu încerca să îţi găseşti refugiul în alcool şi în ţigări, stimulente pentru sistemul nervos.

Dacă te afli afară în momentul în care se produce atacul de panică, nu încerca să cauţi un loc „sigur” şi evită să iei taxiul sau să conduci maşina.

Cere ajutor!

În funcţie de intensitatea cu care le trăieşti, atacurile de panică îţi pot afecta relaţiile cu colegii de serviciu, cu familia şi cu prietenii. De aceea, nu te sfii să mergi la medic. Este foarte important să se excludă prezenţa unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare sau hipertiroidismul.

Tratamentul medicamentos şi terapia cognitiv-comportamentală sunt eficiente în tratarea atacurilor de panică. Anxietatea şi fobiile asociate atacului de panică pot fi tratate, de asemenea, cu ajutorul hipnoterapiei.

Află ce anume să un faci atunci când ai atac de panică pe clicksanatate.ro.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 28 noiembrie, trei produse Cămara Noastră pe care mulți români și le doresc. Sunt la ofertă și se vor vinde imediat
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Cumpărăturile online, schimbare revoluționară. Aplicația care ne va face viața mai ușoară
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Dezbatere electorală la Digi24 înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie