Reduce nivelul de colesterol rău
Printre beneficiile principale ale lintei se numără normalizarea profilului lipidic, prin scăderea colesterolului din sânge şi a trigliceridelor. Reduce riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, menţinând arterele „curate”.
Îți dă energie
Gustoasă şi plină de fibre. Iar calităţile lintei nu se opresc aici. Lintea este foarte bogată în molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman.
Acesta arde grăsimile sanguine, ajută la formarea hemoglobinei sau îmbunătăţeşte metabolismul celular.
Lintea este recomandată mamelor care alăptează, sporeşte nivelul de energie al organismului şi creşte rezistenţa fizică la efort. Nu există contraindicaţii serioase pentru linte, însă este indicat ca dieta să nu se bazeze excesiv pe consumul acestei legume, pentru a nu se solicita prea mult aparatul digestiv.
Ușurează digestia
Fibrele pe care le conţine această leguminoasă stimulează peristaltismul, altfel spus contracţiile musculaturii stomacului şi intestinului, şi combat constipaţia cu complicaţiile ei (hemoroizi, diverticuloză etc.). Fibrele solubile din linte sunt valoroase chiar şi pentru persoanele care au sindrom de intestin iritabil.
Normalizează glicemia
Printre numeroasele beneficii ale fibrelor alimentare se numără şi cel de a regla digestia şi de a stabiliza nivelul glucozei în sânge. Acest lucru este extrem de util în cazul persoanelor cu diabet sau cu rezistenţă la insulină.
Previne cancerul de colon
Consumul de legume uscate, de orez brun, legume verzi şi fructe uscate reduce riscul de a face cancer de colon.
Persoanele care obişnuiesc să mănânce legume uscate, precum fasolea boabe şi lintea, de cel puţin trei ori pe săptămână sunt mai feriţi cu o treime de dezvoltarea polipilor intestinali, arată studii recente. Cercetătorii de la „Loma Linda University”, din California (SUA), au studiat pentru prima dată fiecare aliment, pentru a vedea ce impact are acesta în lupta cu cancerul. Şi au descoperit că dacă mănânci orez brun, cel puţin o dată pe săpămână, riscul de a dezvolta polipi canceroşi se reduce cu 40%. În cazul consumului de legume verzi, fierte, măcar o dată pe zi, procentul este de 25%.
De asemenea, fructele uscate previn apariţia excrescenţelor canceroase pe intestin cu 25%, dacă sunt consumate de cel puţin trei ori pe săptămână.
Studiul a fost efectuat cu ajutorul datelor strânse după examinarea a 3.000 de oameni, în decursul a 25 de ani. Aceştia au fost întrebaţi cât de des obişnuiau să mănânce anumite alimente şi dacă au suferit din pricina polipilor intestinali.
S-au luat în calcul şi condiţiile ereditare, stilul de viaţă şi viciile, pentru a se stabili în ce măsură luptă unele alimente împotriva cancerului.
Autorul studiului Yessenia Tantamango spune că „fibrele din legumele uscate şi verzi, orezul brun şi fructele uscate reprezintă principala armă în lupta împotriva cancerului de colon”.
Mai mult, înlocuirea cerealelor rafinate cu orezul brun sau cu orzul nu doar că este o alegere mai hrănitoare, dar te poate scăpa de kilogramele nedorite.
Află cum se prepară corect lintea pe clicksanatate.ro.