Angela Cristea, şefa Comisiei Europene în România: La 10 ani de la aderare, 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în UE

Românii au încredere în proporție de 57% în Uniunea Europeană la 10 ani de la aderarea țării noastre, a declarat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, cu prilejul prezentării rezultatelor sondajelor de opinie privind cei 10 ani de la aderarea României și Bulgariei la proiectul comunitar.
Filip Stan
27 nov. 2017, 11:20
Angela Cristea, şefa Comisiei Europene în România: La 10 ani de la aderare, 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în UE

„Este un sondaj de opinie pe care l-am realizat împreună cu Reprezentanța din Bulgaria, pentru că cele două țări, România și Bulgaria, au împlinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de când sunt state membre ale UE și am vrut să vedem cum percep acest lucru cetățenii celor două țări. (…) Dacă ar fi să extragem trei mesaje cheie din aceste rezultate, acestea sunt următoarele: în primul rând, românii devin cetățeni europeni activi și sunt de părere că opinia lor este auzită, începe să fie auzită la Bruxelles”, a declarat Angela Cristea, luni, la conferința de presă.

Ea a punctat că, în al doilea rând, din sondaj reiese „o aliniere perfectă a dorințelor românilor cu cele ale Comisiei Europene, așa cum au fost ele exprimate de președintele Juncker în luna septembrie, respectiv o preferință clară pentru scenariul șase privind viitorul UE: scenariul unitate pentru toți”.

„În al treilea rând, dacă ne gândim la programul de lucru al Comisiei Europene pe următorii doi ani, care poartă acum numele Road to Sibiu — pentru că, în prima parte a anului 2019, România va deține Președinția rotativă a Consiliului UE și prima întâlnire la nivel înalt, primul summit al UE după ieșirea Marii Britanii va avea loc la Sibiu—, ce vedem este că, pentru români, principalele priorități pentru această Președinție ar trebui să fie politicile de coeziune, agricolă, securitatea și migrația, dar și aderarea la spațiul Schengen și încheierea MCV”, a spus Cristea, potrivit Agerpres.

Șefa Reprezentanței CE în România a prezentat și o serie de cifre rezultate din sondaj.

„Observăm semnalul cel mai pozitiv, faptul că 54% dintre români consideră că vocea lor este auzită în UE. Este prima dată când avem o majoritate în acest sens. (…) În același timp, 86% dintre români au o atitudine pozitivă sau neutră față de Uniunea Europeană, 14% au o atitudine negativă față de UE, aici rezultatele sunt foarte apropiate de cele ale vecinilor bulgari: la ei, 84% au o atitudine pozitivă sau neutră și 16% au o atitudine negativă. În ceea ce privește încrederea, UE rămâne una dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere: 57% dintre români au răspuns că au încredere în UE”, a afirmat Cristea.

Ea a adăugat că imaginea predominantă pe care o au românii despre UE pare să fie aceea a unui „proiect de pace și bună înțelegere atât între statele membre, cât și în relația cu exteriorul”.

„Principalele atuuri ale UE, așa cum au fost ele alese de cetățenii români, ar fi existența unor relații bune cu statele membre ale UE — 48%, (…) respectarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept — 46%, (…) și capacitatea UE de a promova pacea și democrația dincolo de granițele sale — 41% dintre români”, a spus oficialul CE.

Cristea a menționat și cifrele din sondaj referitoare la percepția românilor asupra celor 10 ani de aderare, cu „avantaje și dezavantaje”.

„Am scos primele trei avantaje: un membru al familiei lor și-a găsit un loc de muncă într-o țară din UE — 35% dintre români au pus asta pe primul loc. Al doilea avantaj identificat de români — că s-a obținut acces la mai multe bunuri și la mai multe piețe, iar pe locul trei, cu 30% — impactul pozitiv al fondurilor UE asupra regiunii în care trăiesc. (…) Dezavantaje: pe primul loc, pentru români: scăderea puterii lor de cumpărare — 67% (…), achiziționarea de terenuri sau proprietăți imobiliare de către străini — 57%, exodul de creiere — 56% — români, rezultatele privind atitudinea față de aderarea la Schengen și la euro. Bulgarii sunt mult, mult mai optimiști. 77% dintre bulgari cred că vor adera la Schengen, doar 45% dintre români cred asta, deși știm că ambele țări îndeplinesc toate condițiile pentru aderare. În ceea ce privește aderarea la zona euro, 78% — Bulgaria, 55% — România. Adevărul este că există niște diferențe între cele două țări, Bulgaria deja anunțând că și-ar dori să adere cât mai repede la zona euro”, a explicat șefa Reprezentanței Comisiei UE în România.

Cristea a menționat, de asemenea, că în ceea ce privește viitorul UE, „românii preconizează că UE va deveni mai puternică — 56% și mai unită—58%, de unde poate și această preferință a cetățenilor români pentru scenariul 6, care spune unitatea pentru toți”.

„Pe locul doi este scenariul 5 — scenariul unei integrări mai profunde, cu toată lumea în același timp, iar pe locul 3 — scenariul 1, în care continuăm pe același drum. Principalele provocări sau amenințări la adresa UE în viitor: — terorismul — 65%, Rusia — 46% și migrația — 41%. În schimb, domeniile în care românii ar dori ca UE să conlucreze îndeaproape, care ar trebui să fie prioritatea pe care să se concentreze în viitor sunt: ocuparea forței de muncă și creșterea economică — 62%, 61% — bulgarii; sănătatea — 43%, 38% — bulgarii; migrația — 35% românii, 38% bulgari; educația — 35%, 25% — bulgari; protecția mediului: 30%, bulgarii—14%”, a mai declarat oficialul european.

La eveniment au mai participat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care te va lăsa fără cuvinte. Are o poveste impresionantă și e perfect pentru weekend
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Bombă în showbiz. Monica Gabor a născut în secret. Reacția lui Irinel Columbeanu
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Consulatul României la Los Angeles evacuat din cauza incendiilor
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”