Prezentă la Înalta Curte de Casație și Casație și Justiție, unde se judecă un nou termen al dosarului ‘Gala Bute’, Udrea a fost întrebată de jurnaliști dacă a primit sesizări pe vremea când era ministru despre nereguli la Consiliul Județean Teleorman și Tel Drum în derularea unor proiecte cu fonduri europene.
„Eu nu am primit astfel de sesizări despre Tel Drum. Nici nu era treaba mea să mă informeze SRI-ul sau cine mai făcea informări despre Tel Drum. A existat în 2011 un moment, și e plină presa de la acea vreme de declarațiile mele, prin care am dat exemplul de la Teleorman de proiect finanțat din fonduri europene care urma să aibă corecții financiare. Corecțiile financiare însemnau că se încălcaseră niște reguli din legislația de finanțare a proiectelor cu fonduri europene. Adică autoritatea contractantă, beneficiarul, trebuia să plătească un procent din valoarea proiectului din buzunarul propriu, nu mai plăteam din fonduri europene. Deci, nu era nimic penal. A fost un astfel de caz în 2011 la Tel Drum, de fapt la Consiliul Județean Teleorman, o lucrare, un proiect pe care lucra Tel Drum. Au mai fost și alte trei cazuri — unul la un consiliu județean PSD și alte două situații au fost la consilii județene ale partidului din care făceam parte. La vremea aceea, am schimbat legislația în așa fel încât să nu mai existe suspiciuni de interese ale beneficiarilor de fonduri europene în firmele care implementau fondurile europene”, a spus Udrea, conform Agerpres.
Ea a afirmat că „a inventat” la Ministerul Dezvoltării o metodă pentru a debloca fondurile europene, pentru că acele nereguli nu erau „lucruri penale”.
„Nu am avut niciodată dovada că Tel Drum ar aparține lui Liviu Dragnea. Dar, speculații din punct de vedere politic am făcut. Dincolo de aceste speculații, pentru că toate fondurile europene erau blocate, am inventat o declarație. La Ministerul Dezvoltării, am luat decizia să inventăm o declarație pe proprie răspundere a celui care cere fonduri europene, autoritatea contractantă, cum că nu are interese în firmele care implementează proiectele și, ca urmare a acestei declarații, s-au deblocat fondurile europene. Noi am folosit atunci și politic situația de la Teleorman, am vorbit despre ea, am înfierat cu mânie proletară adversarul politic de la Consiliul Județean Teleorman pentru faptul că acolo urma să aplicăm corecții, însă nu era nimic penal. Noi nu constatam lucruri penale. Cei care controlau, autoritatea de management, nu constatau lucruri penale. Ca urmare, când au venit cei de la Comisia Europeană au găsit aceleași lucruri, niște erori care nu erau penale”, a explicat Elena Udrea.
Potrivit acesteia, banii nu au fost recuperați de la consiliile județene unde se constataseră nereguli, „pentru că în toată țara s-au găsit erori în procedura de achiziții și derularea proiectelor, iar Guvernul a luat decizia ca banii care urmau să fie imputați autorităților publice locale să fie plătiți de la bugetul de stat”.