Amendamentul PNL pentru respingerea OUG privind TVA Split, respins de Comisia de buget-finanţe UPDATE

Patru deputaţi PNL au propus, luni, respingerea Ordonanţei de urgenţă privind TVA Split, motivând că prin această măsură fiscală nu se va diminua deficitul de încasări din TVA, însă amendamentul a fost respins de membrii Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.
Romania TV
28 nov. 2017, 04:46
Amendamentul PNL pentru respingerea OUG privind TVA Split, respins de Comisia de buget-finanţe UPDATE

UPDATE. Patru deputaţi liberali din Comisia de buget-finanţe, Bogdan Huţucă, Dan Vîlceanu, Nicolae Neagu şi Lucian Heiuş au propus un amendament pentru respingerea OUG privind plata defalcată a TVA.

„Plata defalcată a TVA reprezintă un proces birocratic suplimentar aplicat asupra agenţilor economici din România, prin care nu se va diminua, în niciun fel, deficitul de încasări din Taxa pe Valoarea Adăugată. Mai mult decât atât, nici menţinerea posibilităţii de opţiune a agenţilor economici pentru acest sistem de plată nu se justifică, atâta vreme cât, de la introducerea acesteia, la data de 1 octombrie 2017, un număr nesemnificativ de agenţi economici (câteva sute din câteva sute de mii) s-au înrolat voluntar”, şi-au motivat deputaţii PNL amendamentul.

Membrii comisiei au respins amendamentul cu 11 voturi „pentru”.

De asemenea, USR şi PNL au mai depus un amendament prin care voiau progrogarea termenului de intrarea în vigoare a legii, astfel încât aceasta să se aplice de la 1 ianuarie 2018, însă nici acest amendament nu a fost adoptat.

Ordonanţa de urgenţă privind TVA split se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, fiind dezbătută la ora transmiterii acestei ştiri.

Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA.

Proiectul Legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” şi 45 „împotrivă”.

Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA. Proiectul Legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru” şi 45 „împotrivă”.

Potrivit noilor reglementări adoptate de Comisia de buget-finanţe a Senatului, „au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (…) pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA (…), care se află în cel puţin una din următoarele situaţii: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;
b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 30 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 1500 lei în cazul contribuabililor mari, 1000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei în cazul contribuabililor mici şi 100 de lei în cazul contribuabililor persoane fizice;

c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

De asemenea, cei care optează benevol pentru sistemul defalcat de plată a TVA pot renunţa la acest mecanism la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care a început să li se aplice măsura. Pe de altă parte, companiile care intră sub incidenţa legii privind plata defalcată a TVA, adică cele care au înregistrat întârzieri la plata taxei sau care au fost în insolvenţă, pot renunţa la măsură în termen de şase luni de la data în care nu se mai află în situaţia respectivă.

Totodată, companiile care optează benevol pentru sistemul de plată defalcată a TVA beneficiază de două facilităţi. În primul rând, vor primi o reducere de 5% la plata impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În al doilea rând, le vor fi anulate penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017.

Proiectul a provocat opoziţia în Senat a PNL, PMP şi USR cărora li s-a alăturat şi UDMR. Opoziţia a reclamat faptul că plata defalcată a TVA nu va duce la reducerea evaziunii fiscale, în schimb vor crea dificultăţi suplimentare companiilor aflate deja în insolvenţă.

Obiecţii au venit chiar şi din partea unor oficiali ai puterii. ”Nu am argumente logice să susţin un mecanism nou vizavi de split TVA Este poate o alternativă taxarea inversă care se practică la nivel european care aduce zona de evaziune zero, elimină problema de colectare… Sunt soluţii care pot fi discutate şi aplicate”, declara pe 3 octombrie preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului, social-democratul Eugen Teodorovici.

De asemenea, pe 19 octombrie, Cristian Socol, consilier personal al premierului pe probleme macroeconomice, a postat pe blogul său, găzduit de site-ul adevărul.ro, un „pachet alternativ” de măsuri, între care limitarea creşterii salariului minim pe economie, renunţarea la split TVA şi renunţarea la trecerea CAS în sarcina angajatului.

În perspectiva dezbaterilor din Cameră, deputaţii USR au depus, vineri, 5.000 de amendamente împotriva ordonanţei split TVA şi precizează că acestea vor fi retrase numai dacă majoritatea parlamentară va respinge ordonanţa sau dacă va face măsura opţională.

Deputaţii USR au depus, astăzi, 5.000 de amendamente împotriva ordonanţei split TVA, adică 821 de pagini de amendamente care trebuie citite, dezbătute şi votate în comisie şi în plen. Astfel, USR iniţiază primul din România pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie română”, potrivit unui comunicat al USR.

Formaţiunea critică măsura split TVA, motivând că investiţiile străine vor evita România, că românii cu potenţial vor pleca în continuare din ţară, iar economia va fi dominată de o mână de mari corporaţii care îşi permit să facă faţă birocraţiei şi costurilor fixe.

USR ia atitudine şi încearcă o procedură parlamentară foarte utilizată în alte ţări numită «filibuster». Această procedură este folosită ca o armă a minorităţii pentru a combate abuzurile majorităţii. În parlamentul american, de exemplu, dacă cineva ia cuvântul la dezbateri poate să vorbească oricât vrea el. În 2013, senatorul american Rand Paul a vorbit timp de 13 ore împotriva unei legi care permitea preşedintelui american de la acea vreme să folosească drone militare pe teritoriul SUA. 13 ore de stat în picioare şi vorbit fără oprire în senatul american”, mai arată documentul citat.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy