Discuțiile, care au durat 7 ore, au fost oprite la articolul 3 al Ordonanței, referitor la situația contribuabililor care nu sunt sub sistemul split TVA, dar care au relații contractuale cu firmele care sunt în acest sistem.
„Doar cei care sunt în insolvență sau care au restanțe vor fi obligați să-și deschidă un cont special TVA în care să transfere ceilalți suma aferentă TVA în acest cont. Întrebarea este: terții pot fi unii care au același regim de split TVA sau unii care nu au regim de split TVA? Așa cum e forma de la Senat, îi include pe toți. Și cei care sunt în regim TVA, și cei care nu sunt în regim de split TVA, dar sunt puși în situația să facă plăți de facturi emise de cei în regim de split TVA, trebuie să le plătească splitat. Deci, fiecare factură va genera două ordine de plată: unul în contul de TVA, unul în contul principal al emitentului de factură. Propunerea venită din partea Camerei consultanților fiscali și a Coaliției pentru dezvoltare și a tuturor reprezentanților mediului de afaceri este aceea ca să eliminăm obligativitatea celor care nu sunt în sistemul split TVA să facă plățile splitate. Pe cale de consecință, ei ar trebui să facă plățile în contul principal furnizorului, iar alimentarea contului de TVA să o facă furnizorul de bună voie, din banii pe care îi încasează„, a explicat președintele comisiei, Viorel Ștefan, după ședință.
El a menționat că acest lucru „pare simplu la prima vedere, dar la o analiză mai atentă se observă că, de fapt, acești furnizori, dacă au ajuns să fie înregimentați în acest sistem de split TVA, înseamnă că au probleme financiare”.
„Dacă au probleme financiare, atunci nu mai reprezintă o garanție faptul că banii intrați în contul curent, în contul principal al acestui contribuabil, mai sunt acolo și mai pot fi transferați în contul special de TVA. Altfel spus, scopul pe care l-a țintit această ordonanță (…) ar putea să fie compromis în mare parte„, a adăugat Viorel Ștefan.
Acesta a spus că dezbaterile vor continua lunea viitoare, până atunci urmând ca Ministerul de Finanțe, experții comisiei și reprezentanții mediului de afaceri să analizeze soluțiile pentru acest caz.
„Ne-am luat un termen până luni, când intenționăm să facem o ședință specială pentru finalizarea acestui raport, să ne gândim care va fi soluția. (…) Dacă noi nu vom fi în stare să venim cu o formulă de adoptare a Ordonanței prin lege, atunci rămâne în vigoare ordonanța în forma în care a fost emisă și de la 1 ianuarie produce efecte ca atare. Nu e cea mai dorită soluție să intervenim cu o ordonanță de urgență de modificare a unei alte ordonanțe de urgență. Eu cred că noi putem să găsim soluții și prin legea de aprobare să facem funcționale aceste chestiuni„, a mai spus Viorel Ștefan.
Întrebat dacă este nevoie de o discuție cu premierul și cu ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan a arătat că trebuie un punct de vedere asumat de Guvern asupra acestor amendamente. „E nevoie de un punct de vedere asumat pe marginea acestor amendamente care au apărut la comisie în cursul zilei de astăzi”, a subliniat președintele comisiei.
Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a decis, marți, menținerea modificărilor aduse de Senat Ordonanței de urgență 23/2017 privind plata defalcată a TVA, în sensul ca această măsura să fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvență, însă a mărit plafoanele datoriilor de la care companiile intră în acest sistem.
Astfel, față de varianta adoptată de Senat, deputații din comisie au mărit de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA începând de la care contribuabilii vor intra în sistemul split TVA.
Potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, „au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, pentru încasarea și plata TVA și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018; b) începând cu 1 ianuarie februarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei în cazul restul contribuabililor; c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.