Directorul liceului, Vasile Nicoară, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că mai mulţi elevi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân au obţinut performanţe la diverse competiţii. „Avem copii care au performat în ştiinţe din cele mai variate, majoritatea pe domeniul realist”, a afirmat directorul liceului.
Cele mai importante performanţe din această lună au fost obţinute de Robert-Gabriel Păşcălău, elev în clasa a X-a şi de George-Pantelimon Prodan, elev în clasa a XII-a, primul obţinând medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în Thailanda, între 12 şi 21 noiembrie, iar celălalt menţiune la aceeaşi competiţie.
Ei au spus că a fost un concurs dificil, considerând că timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor nu a fost suficient. De asemenea, Robert-Gabriel Păşcălău a fost prezent înainte de această competiţie şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfăşurată în China, între 26 octombrie şi 4 noiembrie, acolo unde a obţinut medalia de bronz.
O altă performanţă îi aparţine lui Calila Hakan, elevul participând la concursul de chimie „Neniţescu”, organizat de Facultatea de Chimie din Universitatea Bucureşti, acolo unde a câştigat medialia de argint. Elevul consideră că această competiţie are un nivel ridicat de dificultate, subiectele comparându-se cu cel de la concursuri internaţionale.
Trei elevi al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” au fost prezenţi la concursul de rovere Exo-Ro, desfăşurat la Târgu Ocna, obţinând locul trei. Ei au povestit că au avut de realizat un robot care s-a plimbat printr-o mină, organizatorii pregătind un traseu dificil cu pietre, cu bariere de praf. Elevii trebuiau să măsoare cu acel robot parametrii fizico-chimici, dar şi să-l ducă pe acesta de la start la finiş, concursul fiind o simulare a unei experienţe pe Marte.
Alţi 12 elevi ai unităţii de învăţământ au fost prezenţi la Salonul Naţional de Inventică şi Creativitate Ştiinţifică. Profesorul coordonator al acestor Ion Băraru a spus în cadrul conferinţei de presă că elevii au prezentat la salonul de inventică proiecte spaţiale, o aplicaţie de telefon şi un roboţel care aducă de pe jos jucăriile de la Lego, obţinând un premiu doi şi un premiu trei.
Ion Băraru a mai precizat că reprezentaţii unor întreprinderi, participanţi la acest salon, şi-au manifestat intenţia de a sprijinii elevii, inclusiv prin burse, aceştia spunând că au unele lucruri de realizat şi cred că aceşti copii îi pot ajuta în demersurile lor.