E OFICIAL. Salariul minim brut se majorează la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. În programul de guvernare era 2.000 lei

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit unui comunicat al Executivului. Mai exact, salariului minim brut pe ţară creşte de la 1.450 la 1.900 de lei lunar de la 1 ianuarie 2018.
Romania TV
29 nov. 2017, 08:40
E OFICIAL. Salariul minim brut se majorează la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. În programul de guvernare era 2.000 lei

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună”, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată miercuri de Guvern.

„Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali. În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Practic, „majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%”.

„Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa”.

Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

 

UPDATE Deşi este o majorare substanţială, de la nivelul actual de 1.450 de lei, este totuşi mai puţin decât a promis PSD în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020.

Actul normativ prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră”.

Totuşi, în programul de guvernare pentru perioada 2017-2020, publicat în Monitorul Oficial din 29 iunie 2017, se arată că, pentru 2018, salariul minim brut va creşte la 2.000 de lei, iar creşterea salariului minim va avea loc o singură dată pe an, scrie Economica.net.

Iată ce scrie în Programul de guvernare PSD, publicat în Monitorul Oficial:

„În ceea ce privește salariul minim, acesta va crește o dată pe an, așa cum se întâmplă în toate țările dezvoltate din Europa: Franța, Germania, Italia, Olanda. (…) Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 și 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 și 3.000 lei în 2020, şi-a asumat PSD în programul de guvernare din iunie 2017.


Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit unui comunicat al Executivului. Mai exact, salariului minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 la 1.900 de lei.

„Vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, exact cum s-a stabilit, pentru că este vorba şi de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă pe site în dezbatere publică. Din câte ştiu, s-a cerut transparenţă şi s-au efectuat mai multe etape în acest sens”, a declarat marţi Lia Olguţa Vasilescu, la Palatul Parlamentului.

Conform ordinii de zi anunţate de Guvern, printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței Guvernului de miercuri se mai numără un proiect de lege pentru completarea Anexei la Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope și un proiect de lege privind Statutul inspectorului de muncă.

Executivul ar mai putea discuta trei proiecte de lege privind desființarea Universității Financiar-Bancare din București, a Universității ”Mihai Eminescu” din Timișoara și a Universității ”George Barițiu” din Brașov.

Totodată, pe ordinea de zi s-ar mai putea afla miercuri un proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HG privind acordarea cetățeniei române sportivului Filip Despotovski.

Pe agenda Executivului se află și un memorandum privind modificarea schemei de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri și târguri de filme, interne și internaționale, precum și a schemei de ajutor de minimis pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești de toate genurile, în aplicarea prevederilor Ordonanței 39/2005 privind cinematografia.

Un alt memorandum care va fi discutat de Guvern se referă la aprobarea inițierii și negocierii Protocolului de colaborare în domeniul turismului între Ministerul Turismului din România și Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului din Ucraina.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!