MOŞ NICOLAE 2017: Iată cum a luat naştere povestea nuieluşei.
Sfântul Nicolae, episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. Astfel, plecând de la acest fapt, a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr.
Totuși, dacă nuielușa primită de copil, pusă în apă fiind, înflorește până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare. Copiii care au greșit anul acesta pot primi cadouri în anul care vine, dacă își schimbă comportamentul în bine. Și cei mai mulți țin minte și devin cuminți pentru ca în următorul an să aibă și ei parte de cadouri.
MOŞ NICOLAE 2017: La sate, ziua de 6 decembrie este considerată data începerii iernii şi se spune că în această zi va ninge, căci Moş Nicolae îşi scutură barba lungă şi albă.
În vestul ţării, sărbătorile de Crăciun încep de la Sfântul Nicolae, când fetele se adună în grup, încă din seara de 5 decembrie şi frământă plăcinte pentru a doua zi. La 9 seara, niciun minut mai devreme sau mai târziu, sosesc flăcăii şi se încinge petrecerea.
Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.
MOŞ NICOLAE 2017: În colindele româneşti se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr, asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că acea joardă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.