Iordache, despre proiectul de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor: Una peste alta, este o lege bună

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache, a anunțat, miercuri, după adoptarea raportului favorabil pentru proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, că acesta va fi depus săptămâna viitoare la Camera Deputaților în vederea dezbaterii.
Romania TV
29 nov. 2017, 19:08
Iordache, despre proiectul de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor: Una peste alta, este o lege bună

Noi credem că una peste alta este o lege bună. (…) Săptămâna viitoare va fi depus un raport la Camera Deputaților, urmând ca în urma dezbaterilor cu amendamente admise și respinse să fie adoptat de către Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată„, a spus el.

Deputatul PSD a subliniat că raportul comisiei a fost adoptat în urma consultărilor cu toți reprezentanții sistemului juridic din România: asociațiile, profesionale, CSM, Ministerul Justiției și mediul academic. Pe de altă parte, Florin Iordache a apreciat că ar fi fost mult mai bine dacă Legile 303, 304 și 317 ar fi fost depuse la Parlament în urma unei inițiative a Guvernului.

Această consultare cred că ar fi trebuit făcută de către Guvern. Dar pornind de la o inițiativă parlamentară, din punctul nostru de vedere, a fost o consultare foarte largă. Chiar dacă multe din punctele de vedere ale Opoziției nu au fost îmbrățișate, noi am preferat să ținem cont de opiniile exprimate de asociațiile profesionale„, a declarat el.

Iordache a mai precizat că în timpul ședinței de miercuri au fost discutate modificările care vizează răspunderea magistraților.

Au fost două opinii: una care spunea că ar trebui să aibă o lege specială, alții — printre care ne-am numărat și noi — au spus că trebuie să prevedem foarte clar cele două etape, atunci când există rea credință și gravă neglijență: un cetățean căruia i se încalcă drepturile să se îndrepte împotriva statului și statul să fie cel care, într-o perioadă foarte bine definită, să îi plătească omului despăgubirile, urmând ca în etapa a doua statul să fie cel care să se întoarcă printr-o acțiune în regres împotriva judecătorului și procurorului care cu rea credință și gravă neglijență a încălcat prevederile în vigoare„, a mai spus el.

Iordache a mai precizat că a fost mărită durata în care un judecător sau un procuror trebuie să stea la nivelul fiecărei instanțe, astfel încât un judecător să poate ajunge la Înalta Curte atunci când are o vechime de 18 ani în profesie. El a menționat că în cadrul dezbaterilor din comisie s-a discutat și despre separarea carierelor.

„Am discutat despre separarea carierelor, acolo unde, pornind de la nivel de judecătorie și ajungând până la nivel de Înaltă Curte, cariera unui judecător este gestionată de secția de judecători din cadrul CSM, iar — în cazul procurorilor — pornind de la nivelul de parchet de pe lângă o judecătorie până la Parchetul General cariera unui procuror este gestionată de secția de procurori din cadrul CSM, eliminând posibilitatea la un anumit moment în carieră un judecător să devină procuror, decât dacă pornește de la nivel de judecătorie sau parchet de pe lângă judecătorie”, a declarat el.

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Fructul îndrăgit de milioane de români, în pericol de dispariție. Cercetătorii încearcă să dea de cap problemei care amenință hectare întregi
Capital.ro
Putin a dat ordinul. Decizia istorică de care se temea planeta: Totul pentru victorie
Playtech.ro
Decolteul i-a jucat feste. Andreea Bănică, dezlănțuită în concert: M-am uitat de 30 de ori la clip!
DailyBusiness
ALERTĂ de la ANSVSA. Un produs periculos tocmai a fost retras de pe rafturi
Adevarul
Cum ar arăta Pământul dacă toată gheața terestră se va topi. Marile orașe ale lumii vor dispărea pur și simplu
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Un nou drum de mare viteză în România. Va face legătura direct cu A3
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andreea Bănică a COMIS-O GRAV! Când s-a întors și a început să danseze, publicul a ÎMPIETRIT! „Ești o depravată sincer, altceva decât să...”
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Natalia Intotero, ministrul Familiei, implicată într-un accident pe DN7! În ce stare se află oficialul, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat în șanț
Capital.ro
Doliu în Biserică. România a pierdut cel mai iubit părinte: Dacă n-aș fi fost preot, n-aș fi fost nimic
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
Ucraina respinge lovituri aeriene rusești cu ajutorul avioanelor F-16
MediaFlux
RISC de ACCIDENT nuclear! Centrala nucleară din Rusia, LOVITĂ de ucraineni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...