Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a început după ce, conform protocolului, Maternitatea a sesizat instituţia după ce patru bebeluşi internaţi aici ar fi fost infestaţi cu Klebsiella, iar doi dintre ei au murit.
„A fost o infecţie asociată asistenţei medicale. E clară treaba acolo. E Klebisella preumoni. Au fost patru copii infectaţi, dintre care doi au decedat. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunţaţi de spital. Am efectuat un control medico sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supraaglomerării, pentru că sunt primiţi copiii prematuri din toată regiunea. Ţinând cont că secţia de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, uneori există şi 30 de paturi şi chiar mai mult pentru că deserveşte întreaga zonă a Moldovei şi secţia este în permanenţă supraaglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistaţi 318 nou-născuţi. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe ţară”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi, potrivit Mediafax.
În ceea ce priveşte ancheta, ea este într-o fază preliminară.
„Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat şi noi probe de sanitaţie, de sterilităţi, de ape sterile, medici şi echipament personal. Aşteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare”, a spus Stafie.
Situaţia a fost semnalată şi de către un consilier judeţean, fost director administrativ al spitalului. Acesta a trimis un comunicat de presă prin care solicită înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă”.
Acesta susţine că în cursul lunii noiembrie la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuţi.
Marian Uscatu, consilier judeţean din partea PMP, consideră că vina este a conducerii şi nu acuză cadrele medicale. „Puţină lume ştie faptul că în cursul acestei luni acolo au avut loc mai multe incidente, inclusiv decese în rândul nou-născuţilor. Este bine cunoscut faptul că spitalul are un personal medical bine pregătit. Cunosc acest lucru şi pentru că am lucrat mai mulţi ani acolo, ambii mei copii fiind născuţi acolo. Sunt convins că nu a fost nicio „mână criminală”, ci doar deciziile unui manager preocupat mai mult de latura administrativă”, se arată în comunicatul consilierului.
Potrivit directorului DSP Iaşi, o plângere penală ar fost depusă şi la IPJ Iaşi.
Maternitatea din Iaşi este de ceva timp în centrul atenţiei din cauza unor acuzaţii grave aduse personalului.
Conducerea maternităţii Cuza Vodă din Iaşi a anunţat luni că a demarat o anchetă internă, după ce o femeie a relatat pe blogul său că angajaţii unităţii medicale s-au purtat urât atât cu ea, cât şi cu alte femei internate în spital pentru a naşte. Vezi aici: Gravidă, umilită în timpul travaliului. Conducerea maternităţii a demarat o anchetă internă