George Maior, de ZIUA NAŢIONALĂ: Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale

Ziua Națională a României a fost celebrată de Ambasada României în Statele Unite ale Americii printr-o serie de evenimente la care au participat oficiali americani de nivel înalt, membri marcanți ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, lideri şi reprezentanţi ai comunității românești din Statele Unite.
Romania TV
01 dec. 2017, 12:07
George Maior, de ZIUA NAŢIONALĂ: Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale

În discursul său, ambasadorul României în SUA, George Maior, a subliniat faptul că singurul drum care poate asigura succesul României este acela al democrațiilor occidentale.

„Calea României şi a românilor este clară: noi nu credem nici în democraţii ‘iliberale’ şi nici în alte idei de inspiraţie eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României, pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi Parteneriatul Strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie.”

Ambasadorul George Maior a evocat meritele preşedintelui Woodrow Wilson, a cărui viziune a jucat un rol cheie pentru libertatea românilor şi realizarea Marii Uniri. De asemeena, vorbit despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, „un reper fundamental al politicii noastre externe, care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României.”

Printre cei care au onorat recepțiile organizate de ambasadă se numără congresmanul Francis Rooney (republican) – vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Elizabeth Millard – adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Sarah Kemp – directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, dar și reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării, Comerţului, Energiei și USAID.

La evenimentele organizate de ambasada României au participat peste 500 de invitaţi.

 

Discursul ambasadorului României în SUA, George Cristian Maior, cu ocazia recepției în onoarea Zilei Naţionale, organizată la Ambasada României din Washington, D.C.:

„Stimaţi invitaţi, doamnelor şi domnilor, daţi-mi voie să salut prezenţa alături de noi a domnului Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru relaţii externe din Camera Reprezentanţilor, Congresul SUA:

Congressmen Rooney, thank you for being here, it is a great honor and privilege to have you here with us in this very special occasion for Romanian people and for the Romanian-American community.

Îmi face o deosebită onoare şi bucurie să mă adresez dumneavoastră, membrilor comunităţii româneşti, cu acest prilej special, celebrarea a 99 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, punctul culminant al istoriei noastre naţionale prin desăvârşirea statului român.

Ziua de 1 Decembrie este pentru noi un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani,  să construim o ţară puternică şi unitară.     

De aceea, înainte de orice, doresc să onorăm memoria celor care s-au luptat pentru marele nostru proiect de ţară. Aproape 1 milion de români, şi subliniez acest număr, militari, civili, bărbaţi şi femei deopotrivă, tineri şi bătrâni, şi-au dat viaţa sau au fost răniţi pentru ca România să fie unită, liberă şi suverană.

Ziua Marii Uniri are însă o semnificaţie specială aici în Statele Unite Ale Americii care au jucat un rol cheie, prin viziunea preşedintelui american Woodrow Wilson, privind restaurarea păcii în Europa la sfârşitul Primului Război Mondial. Cele 14 puncte prezentate de Wilson în sesiunea comună a Congresului din data de 8 ianuarie 1918 au deschis calea spre reîntregirea României.

Doresc în mod special să onorăm împreună memoria românilor americani care, în frunte cu Vasile Stoica şi părintele Vasile Lucaciu, s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America. Uniţi, românii americani au avut o contribuţie excepţională la realizarea Marii Uniri. Atunci, reprezentanţii lor şi ai altor naţiuni central şi est europene s-au întâlnit cu preşedintele Wilson la Casa Albă, s-au adunat în număr mare la Philadelphia, în faţa Independence Hall, şi au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene.

Prin urmare, putem spune că relaţia noastră specială cu America a început acum aproape 100 de ani, fiind astăzi mai puternică decât oricând. În acest an am sărbătorit 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, 15 ani de când România a fost invitată să adere la NATO şi 10 ani de când am devenit stat membru al Uniunii Europene. Sunt elemente fundamentale care ne arată că generaţiile de după 1918, cu bune şi cu rele, cu momente sublime, dar şi cu traume de nedescris produse sub regimul comunist, au dus în cele din urmă România acolo unde îi este locul, alături de naţiunile libere ale civilizaţiei democratice occidentale. 

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii este un reper fundamental al politicii noastre externe care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României.

Relaţia de încredere solidă demonstrată în ultimele decenii, dialogul permanent, deschis şi constructiv dintre România şi SUA ne vor ajuta întotdeauna să păstrăm la cel mai înalt nivel legăturile noastre speciale.

La jumătatea acestui an, preşedintele României, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump în cadrul unei vizite istorice care a avut implicaţii pozitive nu numai asupra relaţiei bilaterale, ci şi asupra parteneriatului  nostru în NATO. Atunci, preşedintele Trump a vorbit despre întărirea alianţei Americii cu România şi a legăturilor dintre americani şi români, spunând că relaţia noastră a fost bună, dar acum este mai puternică decât niciodată.

Iar realitatea demonstrează clar acest lucru: cooperarea noastră politică şi militară a atins un nivel fără precedent; sistemul antirachetă de la Deveselu este deplin funcţional; contribuţia masivă a României în Afganistan şi în combaterea terorismului; alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare; achiziţionarea sistemului Patriot; cea mai mare misiune comercială americană organizată în România; cel mai mare număr de investitori români în SUA participanţi la evenimentul Select USA; creşterea schimburilor comerciale cu 16% comparativ cu anul trecut; investiţii americane majore în  sectorul energetic românesc. Sunt date concrete care vorbesc despre etapa de dezvoltare organică, solidă în care a intrat parteneriatul româno-american.

Stimaţi invitaţi, dragi compatrioţi,

România este astăzi o ţară în ascensiune, cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, o ţară implicată în procesele de reconstrucţie ale UE, dar şi un partener strategic al SUA care îşi ia în serios toate obligaţiile de securitate ce derivă din calitatea de membru al NATO. În 2019, România va fi gazda unui Summit crucial pentru evoluţia Uniunii Europene, fiind în poziţia unică de a promova mai multă integrare dublată de o legătură transatlantică solidă.

Sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni. Calea României şi a românilor este clară: Noi nu credem nici în democraţii “iliberale” şi nici în alte idei de inspirație eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi parteneriatul strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie.

Anul viitor vom sărbători împreună Centenarul Marii Uniri. Este un moment în care întreaga comunitate românească din Statele Unite ale Americii trebuie să fie unită la fel cum au fost românii americani în urmă cu 100 de ani. 

Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este puternică, şi-a menţinut identitatea culturală şi a păstrat legăturile istorice cu ţara.

Încă de la preluarea mandatului de ambasador am considerat prioritară relaţia cu românii și comunităţile româneşti din Statele Unite. În cursul acestui am cunoscut personal mulţi români deosebiţi aici, în Washington, în Virginia, în Maryland, în Philadelphia, în New York, în Boston, în Utah, în Chicago, în Oregon şi Seattle. Voi vizita și alte comunităţi româneşti în cursul anului următor și voi dedica anul Centenarului strângerii legăturilor cu românii americani de pe întreg teritoriul Statelor Unite

Am întâlnit mulţi români de valoare, respectaţi în comunităţile lor, în companiile în care lucrează. Mă bucură reuşitele dumneavoastră profesionale pentru că ele contribuie semnificativ la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite, la consolidarea dimensiunii umane, o componentă esenţială a Parteneriatului dintre cele două ţări. Împreună sunt convins că putem face multe pentru a ne asigura că libertatea circulaţiei cetăţenilor români în SUA este deplină, aşa cum este firesc în relaţia dintre două state partenere care contribuie major la securitatea regională şi globală.

Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră numeroasă la acest eveniment aniversar şi vă asigur de întreaga disponibilitate, a mea şi a echipei mele, pentru un dialog strâns şi eficient, orientat spre sprijinirea iniţiativelor şi proiectelor care vin în întâmpinarea nevoilor şi dorinţelor  membrilor comunităţii. 

La mulţi ani România!”

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Ce apare pe alcooltest după ce mănânci un corn cu șampanie. Surpriza uriașă de care a avut parte un român după un experiment
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Al Treilea Incident de Zbor la Joasă Altitudine pentru Southwest Airlines în 2023
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!