Aşa descifrezi cifrele de pe ouă

Pentru a avea o alimentație sănătoasă, este esențial să decodificăm etichetele și marcajele de pe produsele pe care le cumpărăm. Unul dintre cele mai complicate coduri pare a fi cel ștanțat pe coaja ouălor.
Alina Costache
04 dec. 2017, 06:44
Aşa descifrezi cifrele de pe ouă

Nutriționiștii ne-au avertizat, în repetate rânduri, că atunci când cumpărăm ouă din comerț există riscul ca ele să conțină hormoni de stres sau alte substanțe nocive pentru sănătate.

Pentru a ne fi mai ușor să aflăm ce fel de produs alimentar va ajunge în farfuria noastră, reglementările europene le impun producătorilor ca, în funcție de modalitatea și locul de recoltare, fiecare ou să fie marcat în felul următor:

1. Prima cifră este cea mai importantă, pentru că prezintă sistemul de creștere a găinilor. Astfel, există 4 categorii de ouă care pot fi comercializate în țara noastră (ca, de altfel, în orice țară UE) – cu prima cifră a codului 3, 2, 1 sau 0.

cifra 0- Indică ouă provenite de la găini crescute în ferme ecologice și hrănite cu furaje care nu conțin aditivi sau coloranți sintetici. Altfel spus, acestea sunt ouăle cele mai bune dacă punem preț pe o alimentație de calitate.
cifra 1– Este ștanțată pe ouăle provenite de la găini crescute în aer liber. Găinile crescute în acest sistem petrec ziua afară, unde fiecare are un spaţiu de cel puţin patru metri pătraţi, iar noaptea se retrag în hale. De asemenea, li se pun la dispoziție cuibare presărate cu fân pentru depunerea ouălor. Dar hrana lor nu este certificată ecologic.
cifra 2– Apare pe ouă provenite de la găini crescute în hale, dar care sunt libere și se pot deplasa. Este posibil însă ca aceste găini să nu fi văzut niciodată lumina zilei.
cifra 3– Semnalează ouăle provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite. Acestea sunt ouăle de cea mai scăzută calitate. Găinile cresc în cuști suprapuse, în spații foarte strâmte și primesc hrană sintetică. În 2012, urma ca acest tip de ouă să fie interzise în Uniunea Europeană, dar producătorii de ouă au găsit o soluție: cuştile „îmbunătăţite”, ceva mai spațioase decât bateriile anterioare. Totuși, în țări ca Austria și Elveția, creșterea găinilor în astfel de cuști a fost interzisă.

2. Urmează un cod de două litere care indică ţara de origine (România – RO, Germania – DE etc.);

3. Următoarele cifre reprezintă codul de producător.:

un cod de două litere care indică judeţul (Buzău – BZ, Olt – OT etc.);
un cod de trei cifre, de la 001 la 999, care reprezintă numărul de ordine.
4. Sub acest cod se aplică tot prin ștanțare, pe fiecare ou care urmează să fie comercializat, data durabilităţii minimale – DDM -, care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilităţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului.

Ouăle și sănătatea: cât de multe sunt prea multe

Potrivit experților de la Societatea Germană pentru Nutriție,persoanele care suferă de diabet sau ateroscleroză ar trebui să reducă, pe cât posibil, consumul de ouă. Pentru ceilalți, cantitatea recomandată de specialiști, pentru o alimentație optimă, este de 2-3 ouă pe săptămână. Cu precizarea că nimeni nu trebuie să își facă griji că sănătatea îi va fi afectată în vreun fel dacă, de Paști, mănâncă niște ouă în plus.

Citește și: Cum deosebești ouăle proaspete de cele vechi

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
România criticată în raportul Senatului american pentru legăturile militare și polițienești cu China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'