„Sinonime putem găsi multe, ideea este una singură: în România, nimeni nu e deasupra legii. În România, cine greșește plătește. Prin urmare, avem două trepte, două garanții de ordin de constituțional, care spun așa: că statul răspunde pentru despăgubirile materiale, cauzate prin gravă neglijență și rea-credință — prin urmare, cetățeanul care e victima unei erori judiciare are garanția că statul îl despăgubește — după care statul se întoarce împotriva magistratului și mai urcă o treaptă, o garanție. Dacă magistratul a acționat cu rea credință, gravă neglijență, atunci magistratul va fi tras la răspundere și statul se îndreaptă, trebuie să se îndrepte — nu că are dreptul și are posibilitatea. Pentru că — să nu uităm un lucru: de ani de zile, atâtea erori judiciare am văzut, de ani de zile, niciodată, Ministerul Finanțelor nu s-a încercat măcar să se întoarcă împotriva unui magistrat„, a precizat ministrul într-o declarație acordată presei la Palatul Parlamentului.
El a subliniat că magistratul trebuie responsabilizat în deciziile sale.
„Eu am spus și repet: nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc — și mi se pare firesc — ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze, să îl facă mai atent în actul decizional. Pentru că, până la urmă, un magistrat, un singur om decide soarta altui seamăn de-al lui. Și atunci, dacă ai două garanții pentru un magistrat, trebuie să ai măcar una pentru cetățean, care se simte protejat prin faptul că magistratul este responsabilizat„, a precizat ministrul.
Totodată, Tudorel Toader a anunțat că joi și vineri se vor desfășura lucrările plenare ale Comisiei de la Veneția, unde va fi prezent în calitate de membru titular reprezentant al României. A menționat de asemenea că în momentul în care proiectele de modificare a legilor Justiției se aflau la Ministerul Justiției, a fost realizat un draft de solicitare a avizului de la Comisia de la Veneția.
„Putea să îl trimită premierul, decidentul, nu cel care îl redactează. În momentul în care a ajuns la comisia specială nu avea și încă nu are decât comisia specială să îl ceară. Eu l-am predat, redactat, pe un număr de 18 pagini, în format fizic și electronic. (…) Plenara Comsiei de la Veneția are o ordine de zi. Eu particip acolo în calitate de membru titular și nu merg într-o altă calitate. Evident că vor fi discuții. Sunt convins că vor fi întrebări. Sunt convins că voi formula răspunsuri la întrebările care mi se vor pune. Eu nu merg la comisie să modific ordinea de zi a comisiei, eu nu merg la comisie cu draft-ul de solicitare a avizului, pentru că proiectul de lege a plecat de la minister și nu mai este în competența mea legală”, a spus el.
Comisia parlamentară specială privind legile Justiției a modificat săptămâna trecută prevederile din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor referitoare la răspunderea magistraților, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Națională a Judecătorilor și Asociația Magistraților, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credință.
„După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acțiune în regres prin MFP împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, este textul adoptat de comisie.
Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, Florin Iordache, a declarat luni că PSD și ALDE vor susține în plenul Camerei Deputaților un amendament respins săptămâna trecută la comisie, care prevede că, în cazul săvârșirii unei erori de către un judecător sau procuror, statul se îndreaptă cu acțiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.