Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Florian Bodog s-a întâlniti, marţi, cu reprezentanţii pacienţilor care necesită tratament cu imunoglobulină şi i-a informat despre stadiul aprovizionării cu imunoglobulină şi măsurile pe care le va întreprinde Ministerul Sănătăţii în perioada imediat următoare.
„La nivelul Ministerului Sănătăţii (MS) s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Va fi înfiinţată o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul”, au transmis reprezentanţii MS.
Această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere necesarul la nivel naţional pentru o perioadă de 6 luni.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că, în noaptea de duminică spre luni, au plecat către unităţile spitaliceşti din ţară 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care să rezolve problema urgentă a lipsei de imunoglobulină.
De asemenea, Bodog a precizat că, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până atunci, ministrul Sănătăţii cere spitalelor care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulină.