Cabinetul Tudose ar urma să adopte în şedinţa de miercuri proiectul de buget pe 2018, după care Parlamentul va stabili calendarul dezbaterilor.
Guvernul estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.
”Principalele domenii avute în vedere la constituirea bugetului de stat pentru 2018 sunt Sănătatea, Cercetarea şi majorarea investiţiilor publice ca obiective principale. Proiectul de buget este constituit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 lei pentru un euro şi un câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei”, a declarat miercuri ministrul Finanţelor.
Totodată, Guvernul estimează în 2018 un deficit bugetar (cash) la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA va fi de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
”În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru majorările salariale care au fost discutate şi promise, potrivit calendarului stabilit prin Legea salarizării unitare, şi angajamentul creşterii punctului de pensie cu 10%”, a spus ministrul.
Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuţiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit cu 2,3% din PIB, potrivit lui Mişa.
Politica de cheltuieli vizează asigurarea unui nivel sustenabil pentru cheltuielile cu salariile şi pensiile în sectorul public, orientarea resurselor disponibile către investiţii publice în infrastructură, agricultură şi dezvoltare rurală, şi reorientarea cheltuielilor de investiţii publice în vederea realizării unei treceri treptate de la investiţii finanţate integral din surse naţionale la investiţii cofinanţate din fonduri europene, potrivit ministrului.
Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Cheltuielile cu asistenţa socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi în anul 2018 – 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului.
Cheltuielile cu investiţiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 13 miliarde lei faţă de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.
Guvernul vrea să aloce mai mulţi bani anul viitor pentru mai multe ministere, în special pentru Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Educaţiei, dar vrea să taie din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei.
Totodată, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) vor avea bugetele majorate anul viitor.