Lucian Romaşcanu: Demersurile privind evaluarea „Cuminţeniei Pământului”, reluate anul viitor

Demersurile privind desemnarea evaluatorilor sculpturii "Cuminţenia Pământului", parte a negocierilor dintre Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai lucrării, vor fi reluate la începutul anului viitor, a declarat joi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Romania TV
07 dec. 2017, 14:08
Lucian Romaşcanu: Demersurile privind evaluarea

La începutul lunii octombrie, ministrul Culturii a anunţat că negocierile pentru „Cuminţenia Pământului” au fost reluate şi că se va face o nouă evaluare a lucrării, iar la finalul acesteia statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune.

„S-au stabilit paşi de către Ministerul Culturii împreună cu reprezentanţii proprietarilor şi paşii aceştia încep prin a desemna fiecare parte câte un evaluator ANEVAR pentru a evalua lucrarea”, a declarat, joi, ministrul Culturii pentru Mediafax. „Urmează, imediat după ce începem activitatea de anul viitor, să ne reaşezăm la masă şi să pornim mai departe”, a mai declarat acesta.

Romaşcanu a mai spus că nu există un termen limită pentru realizarea acestor evaluări.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului”, negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică. În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă.

Între timp, sculptura a fost expusă în Sala Constantin Brâncuşi a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), redeschisă miercuri, în prezenţa Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a directorului instituţiei, Liviu Constantinescu şi a echipei de specialişti MNAR. După o întrerupere de aproape un an, Muzeul Naţional de Artă al României, deţinător al celor mai multe opere de Constantin Brâncuşi din România, a reintrodus în circuitul expoziţional 14 lucrări ale marelui artist, reprezentative pentru perioada de formare şi pentru cea de tranziţie către stilul sintetic care l-a consacrat, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte „Cuminţenia Pământului”, exista o problemă privind includerea ei în expoziţie, legată de asigurare.

„Există o singură problemă în ceea ce priveşte «Cuminţenia Pământului»: este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă şi pentru care Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), n.r.) înţeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune şi, până în februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul, să o putem expune în Sala Brâncuşi”, a spus Romaşcanu pentru MEDIAFAX la începutul lunii octombrie.

Întrebat, joi, de MEDIAFAX dacă s-au rezolvat problemele legate de această asigurare, Romaşcanu a răspuns afirmativ, adăugând că aceasta se ridică la aproximativ 9.000 de lei pe lună, sumă asigurată, până în luna februarie, prin sponsorizare. „După, vom continua să asigurăm banii de asigurare de către Ministerul Culturii, dacă nu vom avea sponsor în continuare”, a mai spus acesta.

În ceea ce priveşte contractul de custodie, după încheierea actualei înţelegeri, Romaşcanu a spus: „Toate semnele sunt că vom prelungi”.

Alături de „Cuminţenia Pământului”, vizitatorii MNAR vor redescoperi în Sala Constantin Brâncuşi operele marelui sculptor într-un nou context expoziţional, gândit astfel încât să ofere publicului o experienţă unică, şi vor putea admira lucrările: „Somnul”, „Danaida”, macheta pilonului „Porţii Sărutului”, „Scaun”, „Cap de copil”, „Supliciul”, „Prometeu”, „Inginerul Ion Georgescu-Gorjan”, schiţă pentru portretul generalului Carol Davila, bustul pictorului Dărăscu, „Rugăciunea” şi bustul lui Petre Stănescu.

Noua expunere prezintă şi o lucrare de grafică – un „Nud” feminin care va rămâne o perioadă limitată în expoziţie din motive de conservare. Aceasta va fi expusă câte trei luni pe an şi face parte din patrimoniul muzeului – Cabinetul de Gravură şi Desen.

Sala Constantin Brâncuşi face parte din expoziţia permanentă a muzeului, fiind amplasată la etajul al doilea al Galeriei Naţionale – Galeria de Artă românească Modernă.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'