Dan Barna a denunțat „încercarea de întoarcere a dictaturii în Parlament”, în condițiile în care propunerea legislativă încearcă, potrivit USR, interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților.
„Domnii Iordache, Ciuhodaru și Cucșa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât ceea ce s-a întâmplat ieri — utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi — să nu mai fie posibilă. Practic, se încearcă interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților. Este vorba de modificarea articolului. 120 alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedură pentru a susține fiecare din amendamente și a-i cere președintelui Camerei să susțină fiecare dintre amendamente. Domnul Iordache ne propune acum o variantă prin care vrea să elimine orice risc ca mașinăria de vot, odată lansată, să mai poată fi blocată”, a susținut Barna într-o declarație de presă.
Potrivit acestuia, în noua formulă, articolul 120, alin. 2 are următorul cuprins: „În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei”.
„Deci, practic, vorbim ca toate amendamentele admise, venite din comisii, să fie aprobate printr-un singur vot, nemaiputând exista dezbatere în aceste aspecte. Partea și mai gravă urmează în continuare: ‘Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie. Deci, vă dați seama de absurditatea acestei reglementări. Practic, în măsura în care prin votul Camerei sunt admise niște amendamente, toate cele respinse nu numai că nu mai pot fi menționate, nu mai pot fi dezbătute, practic ele nu există, chiar dacă în mod foarte probabil și logic ele nu au nicio legătură cu cele admise — în foarte multe cazuri sunt subiecte diferite. Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorității pe ceea ce înseamnă plenul”, a explicat Barna.
Acesta a adăugat că, până în prezent, exista posibilitatea ca un deputat să susțină un amendament, în măsura în care el era necesar, în fața plenului și să aibă șansa de a convinge plenul.
„Acum, prin această încercare de modificare a Regulamentului pe care domnul Iordache a introdus-o, se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor români. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi pe chestiunea justiției și acum pe chestiunea de funcționare a Parlamentului”, a spus Dan Barna.
Barna a menționat că luni a rămas ca inițiativa să fie propusă spre aprobare în cadrul Biroului permanent.
„Prin această modificare, PSD se gândește că, având controlul în comisii, plenul ar trebui să devină un instrument decorativ, care să ridice mâna automat. (…) Evident că este o modificare profund neconstituțională, pentru că elimină exact dreptul deputatului de a susține în fața plenului un amendament, exact motivul pentru care cetățenii își trimit un reprezentant în forul legislativ al statului. Evident că vom ataca la Curte dacă va exista această forțare pe care o văd foarte probabilă”, a încheiat deputatul USR.
Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ.
„Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, se mai spune în document.
Inițiatorii invocă dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.
„În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, conform amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.