O nouă specie de pasăre a fost descoperită în fauna României: pietrarul de deşert

Doi biologi ai Societății Ornitologice Române (SOR), care efectuau monitorizări pe Lacul Techirghiol, în cadrul unui proiect european, au descoperit o nouă specie de pasăre pentru fauna din țara noastră - pietrarul de deșert (Oenanthe deserti).
Romania TV
08 dec. 2017, 09:03
O nouă specie de pasăre a fost descoperită în fauna României: pietrarul de deşert

Biologii Laurențiu Petrencu și Lucian Eugen Bolboacă lucrează în cadrul unui proiect care vizează elaborarea planurilor de management pentru arii protejate, se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române, citat de Agerpres.

„Ne-a surprins perioada târzie, era totuși 6 decembrie, și faptul că mai era un pietrar întârziat din migrație. Ne-am uitat cu atenție la el, Lucian a reușit să îl fotografieze, dar am continuat metoda de observație a păsărilor acvatice, pentru care eram la Techirghiol. La pensiune, după ce am descărcat pozele, am realizat că e o specie …exotică. Am trimis pozele la directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână, și el ne-a confirmat că este pietrarul de deșert”, a povestit biologul Laurențiu Petrencu.

Până acum, în România erau cunoscute doar patru specii de pietrar: pietrarul negru, pietrarul sur, pietrarul mediteranean și pietrarul răsăritean. Pietrarul de deșert este o specie răspândită din Mongolia până în Nordul Africii. Specia ocupă stepe aride, zone cu tufișuri din apropierea cursurilor cu apă mică, ruine și câmpii uscate, cu stâncării. Cel mai apropiat areal de cuibărit pentru specie este în Orientul Mijlociu, în Siria, Egipt, dar unele exemplare pot ajunge accidental și în Europa, precizează sursa citată.

Specia a mai fost observată și în alte țări europene, precum Bulgaria, Ungaria, Germania, Franța. Hrana este alcătuită de obicei din nevertebrate și, ocazional, din semințe. Este o specie migratoare, dar există și zone unde populațiile sunt sedentare.

Observația celor doi biologi s-a răspândit imediat în mediul online, iar în câteva ore s-a aflat că nu erau primii care au văzut această specie, se menționează în comunicat. Astfel, în 2007, fotograful Daniel Petrescu a realizat mai multe fotografii cu această specie.

„Era 2007, nu aveam eu timp să stau la fiecare specie fotografiată să o identific. Știu că și atunci am avut ceva probleme de identificare, dar am decis să trec peste. Când am văzut imaginile lui Laurențiu, am căutat pe hard-urile vechi și am găsit poza. Era pietrar de deșert la noi, din 10 martie 2007”, a spus Daniel Petrescu.

Mai mult, tot anul acesta, un alt fotograf dobrogean, Mihai Baciu, a fotografiat și el specia. Nu a stat să sorteze fotografiile, dar când a văzut specia fotografiată de biologii SOR și-a amintit, a căutat pe harduri și a observat că și el avea pietrarul de deșert în portofoliu, arată reprezentanții Societății Ornitologice.

Laurențiu Petrencu nu este la prima observație de specie nouă pentru fauna României. În 2010, a descoperit în Pădurea Babadag muscarul semigulerat (Ficedula semitoquata).

Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai importante puncte pentru păsările din România. Aici au fost observate până acum 262 de specii, fără pietrarul de deșert, adică aproape 65% din avifauna României, a mai precizat SOR.

Societatea Ornitologică Română este o organizație independentă implicată în protejarea păsărilor sălbatice și a habitatelor lor în România de peste 25 de ani.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Kate Middelton și-a schimbat prioritățile. Cancerul i-a dat viața peste cap
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Proprietarii de terenuri nu plătesc absolut nimic. Se eliberează gratuit. Statul acoperă toți banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Vecinii au auzit țipetele morții, dar nu au sunat la 112: 'Se certau până târziu' - Detalii șocante despre tripla crimă din București
substantial.ro
România: Angajații vor avea 17 zile libere legale în 2024
MediaFlux
CUM SE FURĂ la factură. Oamenii trebuie să primească BANII ÎNAPOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!