„Poziţia PNL este clară. Suntem susţinătorii economiei libere de piaţă. Practic, contractul este legea părţilor. Suntem împotriva oricărei reglementări care să afecteze libertatea economică, care să afecteze libertatea de a realiza contracte. Nu există niciun conflict, vă explic poziţia PNL, dacă este un parlamentar care are alt punct de vedere este punctul său de vedere individual”, a declarat vineri Ludovic Orban.
Întrebat dacă partidul va lua măsuri împotriva senatorului liberal Daniel Zamfir, care a propus stabilirea unui plafon maxim al dobânzilor la creditele bancare, preşedintele PNL a spus că nu poate cenzura fiecare iniţiativă legislativă, dar că i-a transmis un avertisment.
„Mărturisesc că mă deranjează că este susţinut de consilierul premierului Tudose şi nu cred că voi accepta mult timp acest lucru, cum nu accept ca alţi colegi să fie jigniţi de domnul senator. Cu siguranţă e un avertisment. Am discutat despre asta, i-am exprimat opiniile mele, iar în materie de aceste iniţiative pe care le susţine împreună cu consilierul guvernului PSDragnea, mă deranjează profund şi iese din linia PNL”, a mai spus Orban.
Şi Partidul Naţional Liberal a transmis într-un comunicat că este împotriva iniţiativei lui Daniel Zamfir. „Partidul Naţional Liberal atrage atenţia că protejarea populaţiei faţă de creşterea alarmantă a dobânzilor la creditele în lei nu se poate face prin mecanisme arbitrare stabilite prin lege ci prin renunţarea la politicile guvernamentale populiste ale guvernării PSD – ALDE care au dus la scumpiri în lanţ şi la majorarea dobânzilor”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
Propunerea legislativă a senatorului liberal Daniel Zamfir prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr 13/201 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţiile băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, „dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoarea, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală”.
„În raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare se pot capitaliza şi produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai prin depăşirea scadenţei cu mai mult de un an”, se mai arată în propunerea legislativă.