„UDMR nu are nicio intenție să creeze o dependență politică sau să împiedice lupta împotriva corupției. Noi dorim un singur lucru: atunci când vorbim despre stat de drept să înțelegem același lucru. Să înțelegem că legea este mai presus toți și toate, că lege trebuie să însemne același lucru pentru toți. (…) Noi am vrea o separare a puterilor în stat, iar această separare să fie reală. (…) Acum s-a renunțat la acea propunere a CSM cum că președintele statului are dreptul să respingă o singură dată o numire. S-a renunțat la acest lucru, eu cred că ar fi putut să rămână. Pentru că nu președintele statului este garanția independenței justiției, președintele de stat este și el un politician, nu un iezuit este numit un președinte de stat. Președintele de stat nu este acolo ca să decidă cine va deschide o mănăstire sau nu, el este un politician, la fel este și președintele actual, la fel a fost și cel dinainte. Independența în justiție trebuia asigurată de CSM, de lege, de criterii și de transparență, nu de un demnitar sau altul. Noi suntem de acord cu acest lucru și cred că acest lucru așa trebuie să fie”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Liderul UDMR susține că CSM ar trebui să reprezinte garanția independenței justiției, fiindcă „justiția nu este nici albă, nici neagră, nu este că pe de o parte stau îngerii, iar dincolo, dracii”.
„Și de o parte și de alta există adevăr, iar îngerii se luptă cu diavolii. Întrebarea este dacă Parlamentul și societatea sau societatea și Parlamentul, organizațiile profesionale vor fi în stare să creeze un cvasi consens care să eficientizeze justiția și să facă justiția independentă și de încredere și să asigure această funcționare a justiției”, a arătat Kelemen Hunor.