În cadrul întrevederii, părțile au menționat că deschiderea Oficiului constituie o etapă importantă în relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică, etapă ce va contribui la consolidarea în continuare a dialogului politic și a cooperării
practice cu NATO, fără însă a aduce atingere principiului neutralității constituționale a Republicii Moldova.
Pavel Filip și-a exprimat convingerea că prin inaugurarea Oficiului va fi asigurată o resetare a activităților pe linia bilaterală, conform obiectivelor stabilite de comun acord în Planul de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO pentru anii 2017-2019.
„Republica Moldova este și își dorește să fie în continuare un partener credibil în relațiile cu organizațiile internaționale. De aceea, cooperarea activă, atât cu Uniunea Europeană, cât și cu NATO, se află în capul listei în promovarea obiectivelor de reformare și de modernizare a țării pentru crearea condițiilor aferente stabilității și siguranței cetățenilor noștri’, a declarat premierul Pavel Filip. Totodată, premierul Republicii Moldova a mulțumit Alianței pentru asistența oferită în cele mai diverse domenii, inclusiv pentru suportul în instruirea experților naționali.
Activitatea Oficiului cu statut civil va oferi o continuitate a programelor existente implementate cu sprijinul NATO, dar și va impulsiona demararea altor proiecte importante, cum ar fi combaterea amenințărilor cibernetice, sporirea rezilienței și pregătirii pentru situații de urgență civilă, contracararea terorismului, reforma sectorului de securitate și de apărare, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Sondaj: Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova se opun aderării ţării lor la UE şi la NATO
„Ne propunem să organizăm cu ajutorul Oficiului NATO acțiuni de diplomație publică, pentru informarea obiectivă a cetățenilor despre dialogul pe care-l avem cu Alianța și proiectele implementate cu asistența acesteia’, a specificat șeful executivului de la Chișinău.
La rândul sau, secretarul general-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a subliniat că deschiderea Oficiului este rezultatul interesului manifestat de autoritățile Republicii Moldova și a cooperării bilaterale, fiind o dovadă a angajamentului și a valorii pe care ambele părți o acordă parteneriatului. Alianța Nord-Atlantică este dispusă să sprijine în continuare reformele în Republica Moldova, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă împotriva corupției pe plan național.
„NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe țări neutre, inclusiv Suedia, Finlanda și Elveția, precum și cu țări care au relații strânse cu Rusia, precum Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici’, a spus Rose Gottemoeller. De asemenea, secretarul general-adjunct a apreciat contribuția țării noastre la menținerea păcii și securității regionale, inclusiv prin detașarea contingentelor Armatei Naționale în operațiunea KFOR din Kosovo.
Oficiul de Legătură NATO la Chișinău este o misiune diplomatică cu experți din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicații militare și este instituit în conformitate cu prevederile Acordului, semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către premierul Pavel Filip și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, precizează comunicatul.