Legile justiţiei: Efectuarea urmăririi penale faţă de un magistrat, după încuviinţarea Secţiei judecători sau procurori

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) potrivit căruia preşedintele secţiei de judecători a Consiliului este de drept preşedintele CSM. De asemenea, un alt amendament adoptat marţi prevede că doar Inspecţia Judiciară poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Printr-un alt amendament adoptat de comisie, se introduce o imunitate sporită pentru judecători şi procurori, care nu vor mai putea fi urmăriţi penal fără încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Romania TV
12 dec. 2017, 11:46
Legile justiţiei: Efectuarea urmăririi penale faţă de un magistrat, după încuviinţarea Secţiei judecători sau procurori

Efectuarea urmăririi penale față de un judecător sau procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori, după caz, stabilește un amendament adoptat, marți, de Comisia specială pentru legile Justiției, potrivit Agerpres.

Este vorba de o modificare a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, acest amendament fiind adăugat prevederilor anterioare ale art. 42, conform cărora secția pentru judecători a CSM încuviințează percheziția, reținerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători și magistrați-asistenți.

De asemenea, secția pentru procurori a CSM încuviințează percheziția, reținerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la procurori. Aceste dispoziții privind percheziția și reținerea nu se aplică în caz de infracțiune flagrantă. Secțiile CSM se pronunță de îndată după primirea sesizării, mai prevăd modificările.

Legile Justiţiei: Ministrul Justiţiei şi preşedintele ICCJ nu mai pot exercita acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea CSM potrivit căruia doar Inspecţia Judiciară poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), potrivit news.ro.

„La articolul 44, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de comisia specială.

Articolul în vigoare prevede, la alineatul (3), că „acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Modificarea a fost propusă de CSM şi însuşită sub formă de amendament legislativ de USR şi ALDE.

Legile Justiţiei: Preşedintele secţiei de judecători este de drept preşedintele CSM

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căruia preşedintele secţiei de judecători a Consiliului este de drept preşedintele CSM.

„Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al magistraturii şi este ales dintre membrii prevăzuţi la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, de adunarea electivă din care fac parte membrii prevăzuţi la art. 3 lit. a)-c), după cum urmează: a) judecătorii aleşi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 3 judecători de la curţile de apel, 2 judecători de la tribunal şi 2 judecători de la judecătorii; b) membrii de drept, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministrul Justiţiei; c) membrii desemnaţi, cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile”, se arată în noul alineat (2) al articolului 24 din legea privind funcţionarea CSM, citat de news.ro.

Reglementarea în vigoare prevede că „preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia”.

Acelaşi amendament prevede că preşedintele secţiei pentru procurori este de drept vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE şi UDMR, iar PNL şi USR s-au abţinut.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'