Proiectul a fost depus în Senat, fiind semnat de mai mulți aleși de la PNL, USR, PMP, PSD și din grupul minorităților, fiind supus consultării publice până pe 28 ianuarie 2018, precizează ziare.com.
Citeşte şi Veste bună pentru şoferi. Impozitul auto ar putea să scadă şi de zece ori, în anumite cazuri
Propunerea prevede modificarea modului de calcul al impozitului auto, care se va stabili în funcție de capacitatea cilindrică a autovehicului, prin înmulțirea numărului de centimetri cubi (cmc) cu suma corespunzătoare din tabelul următor:
Astfel, pentru un autoturism cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc, proprietarul va plăți 84 de lei, pentru unul cu 1.900 cmc va plăti 114 lei, pentru unul cu 3.000 cmc va plăți 360 de lei, iar pentru unul cu 4.000 cmc suma va fi de 480 de lei.
În prezent, impozitul auto se determină tot în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, dar prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din această cu o sumă corespunzătoare din Codul Fiscal.
Astfel, pentru o mașină cu capacitate cilindrică de 1.400 cmc, impozitul datorat în prezent este de 56 de lei, pentru 1.900 cmc-171 de lei, pentru 3.000 cmc-2.160 lei, iar pentru un autovehicul cu 4.000 cmc proprietarul trebuie să plătească 5.800 de lei, potrivit calculelor în baza Codului Fiscal.
Așadar, propunerea legislativă scade impozitul auto, în cazul mașinilor cu capacitate cilindrică mare, de peste 10 ori, în unele cazuri, iar valoarea pentru cele cu capacitate cilindrică mică crește cu câteva zeci de lei.
Aproape jumătate de milion de autoturisme second-hand (la mâna a doua) s-au vândut, în România, în primele nouă luni ale acestui an, după cum reiese din datele Direcției Regim Permise și pentru Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Dintre acestea, 350.000 au fost aduse din străinătate, cu 70% mai mult ca în aceeași perioadă a anului trecut, iar cele mai multe sunt mai vechi de 10 ani, mai poluante și au o capacitate cilindrică mai mare, deci sunt mai ieftine, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Inițiatorii atrag atenția că există o discrepanță prea mare între nivelurile de taxare, în prezent, așa cum am arătat mai sus. Mai exact, ei susțin că formulă propusă de ei va aduce mai multe venituri la buget, prin diminuarea evaziunii și încurajarea proprietarilor de mașini să nu mai recurgă la tertipuri-cum ar fi înmatricularea în Bulgaria pentru a evită plată unui impozit mai mare că salariul mediu net pe țara-atunci când își cumpără mașini puternice.
Astfel, ei propun modificarea modului de calcul al birului pentru că „menținerea unui nivel ridicat al impozitului auto va încuraja, în continuare, căutarea unor soluții alternative de înmatriculare, în alte țări membre ale Uniunii Europene, care vor genera, că și până acum, o diminuare a impozitelor colectate și, foarte important, probleme majore în traficul cotidian”.
Și, dacă nu ați făcut-o deja, iată cât și cum plătiți impozitul pe mașină în 2017. De exemplu, un executor judecătoresc are de plătit un impozit pe mașină pentru 180 de ani! A amuțit când a primit înștiințarea…