Acestea sunt concluziile unui raport privind acoperirea serviciilor de asistență medicală cu caracter universal publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Banca Mondială (BM). Raportul relevă că doar jumătate din populația globului beneficiază de toate serviciile medicale esențiale, în timp ce restul nu are niciun fel de acces și este lipsit de cele necesare.
Raportul relevă astfel că există un miliard de persoane cu hipertensiune fără posibilități de tratament; că peste 200 de milioane de femei nu au acces la planificarea familială; sau că aproape 20 de milioane de copii nu beneficiază de vaccinurile de care au nevoie.
Serviciile de asigurare medicală variază nu doar de la o țară la alta, ci și în cadrul aceleiași țări. De exemplu, în țările cu venituri mici, 17% din mamele și copiii din familiile defavorizate beneficiază de serviciile medicale de bază, în timp ce pentru familiile înstărite procentul crește la 74%.
O altă mare problemă este costul foarte mare pe care îl presupune pentru unele familii accesul la serviciile medicale, ceea ce le împinge spre o sărăcie și mai mare. Potrivit datelor raportului, aproximativ 100 de milioane de persoane ajung în situație de sărăcie extremă (trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi) pentru că sunt nevoite să plătească facturile medicale.
Potrivit raportului, un număr „tot mai mare” de persoane cheltuiesc cel puțin 10% din bugetul familial pentru cheltuielile medicale. Fapt ce obligă aceste familii să renunțe la alte nevoi de bază precum mâncarea sau taxele școlare.
Se estimează că peste 800 de milioane de persoane din întreaga lume (12% din populația mondială) cheltuiesc cel puțin 10% din buget pentru sănătate; o cifră care a crescut cu 3% pe an. Estimările studiului arată că cel puțin 180 de milioane de persoane cheltuiesc un sfert din bugetul familei pentru sănătate, iar acest grup a crescut într-un ritm de 5% anual.
„De ce a crescut? Pentru că guvernele nu dau suficientă prioritate sănătății publice. Iar oamenii au așteptări tot mai mari cu privire la sănătatea lor și plătesc din buzunar pentru că nu beneficiază de acoperirea serviciilor de asistență medicală publică suficientă”, a declarat într-o conferință de presă Timothy G. Evans, directorul BM pentru Sănătate, Nutriție și Populație.
La rândul său, Naoko Yamamoto, adjuncta directorului general pentru Asigurare universală de sănătate și sisteme sanitare a OMS, a explicat că pe măsură ce țările se dezvoltă apar entități private de asistență medicală pentru a suplimenta nevoile „pe care ar trebui să le ofere serviciile medicale publice”.
„Oamenii optează pentru aceste servicii private și se îndatorează”, a subliniat Yamamoto, potrivit Agerpres. Un alt motiv al lărgirii acestui grup de persoane ce contractează datorii este faptul că acest fenomen are loc în țări foarte sărace, precum China sau India, a explicat experta.
Studiul relevă și că America Latină și zona Caraibilor sunt regiunile cu cel mai mare număr de persoane care au sărăcit din cauza cheltuielilor medicale. Potrivit datelor raportului, 6,3 milioane de persoane au căzut în sărăcie din cauza cheltuielilor medicale în această regiune. Regiunea latinoamericană are cel mai mare procent de persoane care cheltuiesc cel puțin 10% din bugetul familiei pentru cheltuielile medicale; circa 14,8 % din populație, reprezentând 88 de milioane de persoane.
Cei doi experți au reamintit că, deși nu toate țările dispun de mijloace pentru a oferi servicii medicale publice, ar trebui măcar să fie în măsură să le ofere pe cele ‘principale și esențiale’ întregii populații, indiferent de demografie, puterea lor economică, sau statutul lor epidemiologic.