Ce trebuie să ştii despre medicamente

Este greu de imaginat cum ar fi viața noastră fără medicamente. Vitale pentru tratamentele bolilor cronice, acestea sunt necesare și în numeroase probleme de sănătate acute. Indiferent pentru ce urmezi terapii medicamentoase, reține că acestea au efecte adverse și că pot face mai mult rău decât bine atunci când nu ții cont de unele aspecte.
Romania TV
14 dec. 2017, 08:03
Ce trebuie să ştii despre medicamente

De la substanțe la pastile

Începând de la primele doftorii prescrise în secolul al XVIII-lea bolnavilor din spitale și până la medicamentele inovatoare din zilele noastre, s-au făcut progrese remarcabile în industria farmaceutică.

Medicamentele sunt, așa cum știm, substanțe sub diverse forme de prezentare (comprimate, siropuri, picături etc.), care sunt folosite pentru a trata sau ameliora o boală ori un simptom. În vreme ce primele doftorii aveau la bază plante medicinale sau compuși de origine minerală sau animală, la sfârșitul secolului al XIX-lea a început să se dezvolte industria farmaceutică. Inițial, existau în jur de 20 de molecule de sinteză, pentru ca numărul acestora să crească simțitor.

Procesul de fabricare a unui medicament este complex, dar și costisitor pentru compania producătoare. Astfel, înainte de a fi puse pe piață, medicamentele sunt studiate atent de o echipă de specialiști, ale căror cercetări se concentrează pe găsirea celei mai bune formule. Pot trece și 10-15 ani de la găsirea acestei formule și până când un medicament este produs și distribuit în farmacii.

Citeşte şi Vitamine scumpite cu 800%. Măsura revoltătoare luată de un producător de medicamente

Alte 2 etape importante în traseul unui medicament sunt obținerea unui brevet care oferă dreptul de proprietate asupra invenției și studiile clinice, prin care se verifică eficiența unui produs farmaceutic, precum și efectele sale secundare.

Ce conține un medicament

În componența oricărui medicament intră una sau mai multe substanțe active, care dau efectul terapeutic. La acestea se adaugă și alți compuși, care le intensifică acțiunea sau le atenuează efectele adverse, precum și excipienți (completează gustul sau forma), conservanți, stabilizanți și antiagreganți.

Cu sau fără rețetă?

Pentru că pot avea efecte adverse grave dacă sunt administrate incorect, unele medicamente se iau doar pe bază de rețetă. Printre acestea, se numără antibioticele, somniferele și tranchilizantele. Altele se pot cumpăra și fără o prescripție medicală.

Este vorba despre medicamentele OTC (Over the Counter), cele mai frecvente din această categorie fiind cele pentru tratarea simptomelor alergiilor sau ale răcelilor (care scad febra sau care combat tusea), antiacidele, antidiareicele, laxativele, suplimentele alimentare (vitamine, minerale), antiinflamatoarele și analgezicele. De asemenea, se pot lua fără rețetă și medicamente indicate pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și respirator. Cu toate că se eliberează fără rețetă, aceste medicamente pot avea reacții adverse, pe care cel care le ia trebuie să le cunoască.

Genericele, mai avantajoase ca preț

Un medicament generic este echivalentul terapeutic al celui original, al cărui brevet a expirat. Produsul generic are aceleași asemănări cu medicamentul de bază în ceea ce privește eficacitatea, modul de administrare, siguranța și substanța activă. În plus, prezintă și avantajul prețului, putând fi mai ieftin cu până la 90% față de produsul original.

Costul mai mic este justificat prin faptul că nu se mai investesc bani în cercetare, ci doar în studii de bioechivalență (produsul generic și cel original au aceeași disponibilitate a substanței active în organism în momentul în care medicamentul e administrat în aceeași doză).

De reținut!

Denumirea chimică internațională (DCI) este numele științific al compușilor medicamentoși, iar cea comercială este numele înregistrat și patentat de compania farmaceutică pentru un produs.

Află cum să ai parte de relaxare iarna asta AICI 

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Nu scapă nimeni: Să fie foarte clar
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Arde România, la temperaturi uluitoare. O zi infernală
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Lege nouă pentru cei cu permis Categoria B. E legal abia după 24 ani. Se aplică din 8 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?