Ce trebuie să ştii despre medicamente

Este greu de imaginat cum ar fi viața noastră fără medicamente. Vitale pentru tratamentele bolilor cronice, acestea sunt necesare și în numeroase probleme de sănătate acute. Indiferent pentru ce urmezi terapii medicamentoase, reține că acestea au efecte adverse și că pot face mai mult rău decât bine atunci când nu ții cont de unele aspecte.
Romania TV
14 dec. 2017, 08:03
Ce trebuie să ştii despre medicamente

De la substanțe la pastile

Începând de la primele doftorii prescrise în secolul al XVIII-lea bolnavilor din spitale și până la medicamentele inovatoare din zilele noastre, s-au făcut progrese remarcabile în industria farmaceutică.

Medicamentele sunt, așa cum știm, substanțe sub diverse forme de prezentare (comprimate, siropuri, picături etc.), care sunt folosite pentru a trata sau ameliora o boală ori un simptom. În vreme ce primele doftorii aveau la bază plante medicinale sau compuși de origine minerală sau animală, la sfârșitul secolului al XIX-lea a început să se dezvolte industria farmaceutică. Inițial, existau în jur de 20 de molecule de sinteză, pentru ca numărul acestora să crească simțitor.

Procesul de fabricare a unui medicament este complex, dar și costisitor pentru compania producătoare. Astfel, înainte de a fi puse pe piață, medicamentele sunt studiate atent de o echipă de specialiști, ale căror cercetări se concentrează pe găsirea celei mai bune formule. Pot trece și 10-15 ani de la găsirea acestei formule și până când un medicament este produs și distribuit în farmacii.

Citeşte şi Vitamine scumpite cu 800%. Măsura revoltătoare luată de un producător de medicamente

Alte 2 etape importante în traseul unui medicament sunt obținerea unui brevet care oferă dreptul de proprietate asupra invenției și studiile clinice, prin care se verifică eficiența unui produs farmaceutic, precum și efectele sale secundare.

Ce conține un medicament

În componența oricărui medicament intră una sau mai multe substanțe active, care dau efectul terapeutic. La acestea se adaugă și alți compuși, care le intensifică acțiunea sau le atenuează efectele adverse, precum și excipienți (completează gustul sau forma), conservanți, stabilizanți și antiagreganți.

Cu sau fără rețetă?

Pentru că pot avea efecte adverse grave dacă sunt administrate incorect, unele medicamente se iau doar pe bază de rețetă. Printre acestea, se numără antibioticele, somniferele și tranchilizantele. Altele se pot cumpăra și fără o prescripție medicală.

Este vorba despre medicamentele OTC (Over the Counter), cele mai frecvente din această categorie fiind cele pentru tratarea simptomelor alergiilor sau ale răcelilor (care scad febra sau care combat tusea), antiacidele, antidiareicele, laxativele, suplimentele alimentare (vitamine, minerale), antiinflamatoarele și analgezicele. De asemenea, se pot lua fără rețetă și medicamente indicate pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și respirator. Cu toate că se eliberează fără rețetă, aceste medicamente pot avea reacții adverse, pe care cel care le ia trebuie să le cunoască.

Genericele, mai avantajoase ca preț

Un medicament generic este echivalentul terapeutic al celui original, al cărui brevet a expirat. Produsul generic are aceleași asemănări cu medicamentul de bază în ceea ce privește eficacitatea, modul de administrare, siguranța și substanța activă. În plus, prezintă și avantajul prețului, putând fi mai ieftin cu până la 90% față de produsul original.

Costul mai mic este justificat prin faptul că nu se mai investesc bani în cercetare, ci doar în studii de bioechivalență (produsul generic și cel original au aceeași disponibilitate a substanței active în organism în momentul în care medicamentul e administrat în aceeași doză).

De reținut!

Denumirea chimică internațională (DCI) este numele științific al compușilor medicamentoși, iar cea comercială este numele înregistrat și patentat de compania farmaceutică pentru un produs.

Află cum să ai parte de relaxare iarna asta AICI 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni