Acestea doresc înființarea unei comisii de anchetă bicamerale, alcătuită din deputați și senatori, pentru „a se ajunge la adevăr”, a explicat în fața Camerei Deputaților Luis Tagliapietra, tatăl locotenent-comandorului Alejandro Damian Tagliapietra, unul dintre marinarii submersibilului.
Tagliapietra-tatăl, avocat în drept penal, s-a constituit deja parte civilă alături de vreo 20 de familii în acest dosar care i-a fost încredințat judecătoarei Marta Yanez din orașul Caleta Olivia. „Dorim să fie căutați în continuare și să se facă lumină asupra celor întâmplate, este singurul lucru care contează”, a adăugat el. În opinia sa, Marina „a mințit și a ascuns informații” după ce s-a pierdut contactul cu San Juan, dispărut la 15 noiembrie, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ce era mai rău s-a întâmplat: Membrii echipajului submarinului militar dispărut în Atlantic au murit
La aproape o lună de la dispariție, San Juan rămâne de negăsit, în pofida unui important dispozitiv internațional implicat în căutări. Marina a abandonat orice speranță de a găsi supraviețuitori și se concentrează pe căutarea submarinului care semnalase că a remediat o defecțiune a bateriilor în cursul ultimului contact, în timp ce revenea de la Ushuaia, în sudul extrem al Argentinei, spre portul său de origine, Mar del Plata, la 400 de kilometri sud de Buenos Aires. Un organism internațional a semnalat o explozie subacvatică pe traseul lui San Juan la câteva ore după ultimul contact.
Purtătorul de cuvânt al Marinei argentiniene, Enrique Balbi, a declarat miercuri că, în zona presupusă a dispariției, continuă căutările cu cinci nave. „Nu avem o dată pentru încheierea căutărilor, nici din partea Statelor Unite, nici a Marii Britanii, nici a Rusiei”, a spus el, adăugând că toate pistele s-au dovedit până în prezent fără rezultate.