Arme româneşti găsite la gruparea Stat Islamic în Siria şi Irak. Raport Conflict Armament Research

Aproape o treime din armele folosite de gruparea Stat Islamic sunt fabricate în state membre UE, între care România, potrivit unui raport al Conflict Armament Research (CAR), organizaţie internaţională care documentează traficul de arme în zonele de război, scrie The Telegraph, preluat de News.ro.
Romania TV
15 dec. 2017, 07:48
Arme româneşti găsite la gruparea Stat Islamic în Siria şi Irak. Raport Conflict Armament Research

Raportul arată că militanţii Statului Islamic folosesc armament fabricat în ţări precum România, Ungaria, Bulgaria şi Germania. 

Singurul producător mai mare de armament de la care se aprovizionează gruparea jihadistă este China. Raportul de 200 de pagini oferă cel mai cuprinzător studiu verificat al armelor folosite de gruparea Stat Islamic, prezentând o analiză a peste 40.000 de articole recuperate de la forţele ISIS pe parcursul a trei ani.

Concluzia studiului Conflict Armament Research este că rezervele internaţionale de armament, menite să ajungă la facţiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns de fapt la terorişti ISIS, care şi-au mărit semnificativ cantitatea şi calitatea armelor din arsenal.

În prima fază a conflictului, cea mai mare parte a armelor folosite de gruparea Stat Islamic erau capturate de la forţele irakiene şi siriene, dar de la finalul anului 2015 CAR a început să observe o nouă sursă importantă de provizionare cu armament: fabricile din Estul Europei. Armele şi muniţia au fost fabricate în fabrici din Europa, vândute în SUA şi Arabia Saudită şi transportate apoi peste graniţa turcă în Siria.

„Sunt momente în care statele care vor să atingă obiective politice pe termen scurt furnizează arme unor grupări asupra cărora exercită control redus sau deloc. Aceste arme ajung adeseori către cele mai organizate şi eficiente forţe rebele şi insurgente”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR. 

Într-un caz, CAR a descoperit că maşini de luptă blindate au fost fabricate în state din UE şi vândute în SUA, de unde au fost livrate opoziţiei din Siria, ajungând apoi la ISIS. Un alt caz este cel în care în octombrie 2014 România a vândut armatei americane 9.252 de piese PG-9.

Raportul contabilizează numeroase cazuri, confirmate de guvernul român, în care arme identificate în Siria şi Irak la gruparea Stat Islamic sunt fabricate în România (Cugir, Mija, Sadu). Însă armele respective (în special automate AKM, muniţie şi grenade antitanc) au fost vândute de România cu autorizaţie de export Statelor Unite ale Americii (principala prezenţă militară în zonele de conflict).

Mai departe armele au ajuns să fie identificate la gruparea Stat Islamic, care, într-un fel sau altul, a intrat în posesia lor. Un caz documentat de autorii studiului Conflict Armament Research arată că un lot de grenade antitanc româneşti, PG 9 – 73 mm, fusese capturat de Statul Islamic de la gruparea rebelă anti-Assad Noua Armată Siriană, în oraşul Al Bukamal de la graniţa siriano-irakiană, în iunie 2016. Aceleaşi grenade au fost recuperate mai târziu de la un convoi al forţelor Statului Islamic lângă Fallujah.

Spynews
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Data la care se vor afișa primele rezultate
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Stațiunea din România în care prețurile sunt cât se poate de omenești. O ciorbă costă 19 lei, iar berea 7 lei. Turiștii au luat-o cu asalt și au uitat de Mamaia sau Vama Veche
Capital.ro
1.400 de lei în plus la pensie, începând din septembrie. Casa de Pensii a aprobat plățile
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii: „Nu va fi nicio pensie îngheţată 5, 6, 7 ani. Legea spune clar”
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Cât de schimbat este Philipp Plein de când Andreea Sasu l-a făcut tată. Este prima dată când face asta public cu unul dintre copii / FOTO
Spynews
Puya, show incendiar în deschiderea concertului lui 50 Cent din București. Publicul a cântat alături de el | VIDEO
Evz.ro
Nicușor Dan, cu chiloții din liceu la plajă. Imagini senzaționale
Ego.ro
Abia acum i-am aflat secretul! Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică Jr au...
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
50 Cent a făcut show la concertul din București. Fanii s-au luat la bătaie în timpul spectacolului
Capital.ro
Decizia care schimbă fața României. Guvernul a dat ordin: Investiții în viitor!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca a divorțat de fostul internațional Răzvan Cociș și s-a cuplat, în SUA, cu portarul care a apărat în 233 de meciuri pentru Borussia Dortmund!
stirilekanald.ro
Soțul doctoriței ucise în Brăila, lovitură de grație în dosarul morții Marinei! Bărbatul este îngrozit de ceea ce s-ar putea întâmpla cu viața lui
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...