Excesul de cortizonulului afectează sistemul imunitar, tensiunea arterială, procesele de creștere și funcțiile glandei tiroide. Persoanele cu probleme sunt mai expuse stărilor anxioase, creșterii în greutate și pierderii masei osoase. Câteva remedii din natură restabilesc echilibrul.
Ceaiul verde inhibă producția hormonului
Datorită aminoacidului numit L-teanină, ceaiul verde inhibă sinteza cortizonului. Crește nivelul de dopamină din creier, dând o stare de bine. Poți bea zilnic maximum 4 căni de ceai verde sau 2 căni de ceai negru. Potrivit unui studiu realizat de universitatea Imperial College London, persoanele care obișnuiesc să bea ceai verde sau negru au reușit să micșoreze nivelul cortizonului cu circa 40 %.
Citeşte şi Băutura miraculoasă care te protejează de cancer
Ceaiul de tei, leacul antistres
În vederea unui somn odihnitor și contra stărilor anxioase, survenite în urma stresului, bea ceai de tei. Substanțele conținute de florile de tei te pot ajuta să treci mai ușor peste perioadele care te epuizează sau care te încarcă emoțional. Prepară-ți un ceai din această plantă în fiecare seară, înainte de culcare. Folosește 4 flori de tei la un pahar (100-150 ml) cu apă clocotită. Lasă la infuzat maximum 3-4 minute, altfel lichidul devine toxic. Nu e recomandat gravidelor și cardiacilor.
Ceaiul de mușețel tratează insomnia
Nivelul cortizonului scade în mod natural în timpul somnului, în special în primele 4 ore. În lipsa odihnei, nivelul acestuia crește – de aceea este esențial să ai un somn liniștit. Însă, dacă treci printr-o perioadă mai grea și insomniile nu-ți dau pace, ceaiul de mușețel te poate ajuta să remediezi problema. Datorită flavonoidelor și a uleiurilor esențiale pe care le conține, te ajută să te relaxezi. Este contraindicat gravidelor și nu trebui combinat cu aspirină sau cu sedative, din cauza cumarinei din compoziția sa – o substanță care subțiază sângele.
Ceaiu de lavandă, rol calmant
Mirosul acestei plante are efect calmant și sedativ. Ține un ghiveci cu lavandă în camera în care dormi, pentru a înlătura durerile de cap, insomnia sau depresia, sau pulverizează pe pernă ulei esențial de lavandă. Îți poți prepara și un ceai dintr-o lingură de plantă la o ceașcă cu apă clocotită. Bea infuzia seara, cu o oră înainte de culcare.
Citeşte şi Beneficiile mai puţin ştiute ale ceaiului negru
Ceaiul de valeriană, efect sedativ
În urma unui studiu realizat de Universitatea Humboldt, din Berlin, s-a constatat că rădăcina de valeriană te poate ajuta să ai un somn mai profund și mai odihnitor. Ca remediu, bea zilnic maximum 3 cești de ceai de valeriană, având grijă ca ultima cană să îl bei cu o oră înainte de culcare. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de rădăcină la o cană cu apă clocotită.
Ceaiul de sunătoare, antistres
Sunătoarea contribuie la menținerea unui tonus psihic bun, crescând activitatea creierului și cantitatea de serotonină și dopamină – substanțe care asigură buna dispoziție. Totodată, aceasta scade nivelul de cortizon și are efect relaxant. Prepară un ceai din 2 linguri de plantă la o cană cu apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi.
Ceaiul de salvie combate anxietatea
Această plantă are un efect puternic antioxidant, fiind folosită ca remediu pentru combaterea stresului și a anxietății. Inhalațiile cu ulei esențial de salvie au capacitatea de a reduce nivelul cortizolului cu circa 30%. Bea și ceai de salvie, preparat dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită. Ai nevoie de 2 căni pe zi.