Comisia pentru legile Justiţiei: Răspunderea statului nu înlătură răspunderea magistraţilor UPDATE

UPDATE Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, luni seară, Raport de admitere, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor. Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă, penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, au decis luni parlamentarii Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, care au adoptat un amendament în acest sens.
Romania TV
18 dec. 2017, 19:04
Comisia pentru legile Justiţiei: Răspunderea statului nu înlătură răspunderea magistraţilor UPDATE

UPDATE Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat, luni seară, Raport de admitere, cu amendamente, la proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor.

Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi o abţinere, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii PNL şi USR au votat împotriva acestui Raport.

Dezbaterile au durat peste 9 ore, fiind finalizate la ora 21.00.

Raportul urmează să intre marţi la votul final în plenul Senatului, care este Cameră decizonală.

Anterior, Comisia pentru legile Justiţiei a reglementat, luni, capitolul din proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor referitoare la răspunderea magistraţilor, noile amendamente urmând a fi incluse în Raportul care va fi transmis plenului Senatului, care este Cameră decizională.

Noile amendamente adoptate la propunerea PSD şi ALDE conţin următoarele prevederi:

„Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult 6 luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Nu este îndreptăţită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.

Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva ministerului Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.

În termen de 2 luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în activitatea prevăzută de alin 4), ministerul Finanţelor publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară, potrivit procedurii prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 317/2004 privind CSM.

După rămânerea definită a raportului Inspecţiei judiciare prin care s-a constatat reaua credinţă ori grava neglijenţă a judecătorului sau procurorului, statul exercită acţiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului.

Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine în primă instanţă Curţii de Apel Bucureşti, Secţia civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile la Curtea de Apel Bucureşti sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.

Împotriva hotărârii pronunţate potrivit alin. 9) se poate exercita calea de atac a recursului la Secţia corespunzătoare a ÎCCJ.

CSM poate stabili condiţii, termene şi proceduri pentru asigurarea de răspundere profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, diminueze sau să înlăture răspunderea juridică determinată de reaua credinţă sau grava neglijenţă”.

Legile Justiţiei: Comisia a început, la 21.20, dezbaterile pe proiectul care modifică organizarea judiciară

Comisia specială pentru legile Justiţiei a început, luni seara, la ora transmiterii acestei ştiri, respectiv 21.20, dezbaterile la proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce, în prealabil, a dezbătut timp de nouă ore proiectul care modifică Statutul magistraţilor.

Propunerea de continuare a lucrărilor, după adoptarea Raportului la proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, a fost făcută de preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.

Propunerea a fost primită cu reţineri de către reprezentanţii opoziţiei, care au invocat faptul că se află în Parlament de peste 12 ore.

Iordache a insistat şi a supus la vot propunerea de a continua, care a trecut. Ulterior, el a anunţat că şedinţa va dura până la ora 22.00.

Anterior, Iordache a anunţat că marţi la ora 10.00 Comisia va începe dezbaterile pe propunerile de modificare a Codurilor penale, referitoare la transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie.

 

Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Parlamentarii au mai decis că nu este îndreptăţită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror. Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acţiune împotriva Ministerului Finanţelor Publice. Competenţa soluţionării acţiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază reclamantul.

Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult şase luni de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

Potrivit unui alt amendament, în termen de două luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunţate în activitatea prevăzută de alin. 4, Ministerul Finanţelor Publice va sesiza Inspecţia judiciară în vederea constatării existenţei relei-credinţe sau gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară, potrivit procedurii prevăzute de dispoziţiile Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

După rămânerea definitivă a raportului Inspecţiei judiciare prin care s-a constatat reaua-credinţă ori grava neglijenţă a judecătorului sau procurorului, statul exercită acţiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului. Competenţa de soluţionare a acţiunii în regres revine în primă instanţă Curţii de Apel Bucureşti, Secţia civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea în regres îşi exercită atribuţiile la Curtea de Apel Bucureşti sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea în regres va fi soluţionată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.

Împotriva hotărârii pronunţate potrivit alin. 9, se poate exercita calea de atac a recursului la Secţia corespunzătoare a ÎCCJ.

CSM poate stabili condiţii, termene şi proceduri pentru asigurarea de răspundere profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, diminueze sau să înlăture răspunderea juridică determinată de reaua-credinţă sau grava neglijenţă, prevede un alt amendament PSD-ALDE.

Amendamentele, care sunt aduse la proiectul Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, urmează să fie supuse votului plenului Senatului.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Ingredientul natural care te scapă de gândacii din bucătărie. E extrem de eficient și rezolvă o mare problemă
Capital.ro
Vladimir Putin ar putea fi otrăvit. Cine e gata să-l trădeze pe liderul de la Kremlin
Playtech.ro
Doamne cum a ajuns să arate Pamela Anderson. A rămas doar o umbră, imagini șoc
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Nicio pensie sub 3000 de lei nu va mai fi impozitată”. Mii de români vor fi scutiți de acești bani
Adevarul
Noua autostrada cu tuneluri stârnește controverse. De ce sunt românii nemulțumiți de lucrări VIDEO
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
S-a ales praful de averea lui Ion Dolănescu. Totul e aproape distrus
Ego.ro
SECRET: Ce să pui în zacuscă pentru un gust unic
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Localitatea din România în care au fost descoperite sute de tone de aur! A creat sute de locuri de muncă
Capital.ro
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au tras preșul de sub picioare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
Peste 83.000 de pensii au fost mărite în Sibiu după recalculare
MediaFlux
REVOLTA PENSIONARILOR!. Recalcularea pensiilor, un fiasco
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...