Jianu: Guvernul mută presiunea reţinerii şi plăţii impozitelor pe plătitor care prestează gratuit servicii pentru stat

Guvernul mută întreaga presiune a reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor pe plătitor, iar cel care are obligaţia reţinerii şi plăţii taxelor şi impozitelor devine un prestator de servicii cu titlu gratuit pentru stat, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de specialitate.
Iulian Tudor
19 dec. 2017, 12:26
Jianu: Guvernul mută presiunea reţinerii şi plăţii impozitelor pe plătitor care prestează gratuit servicii pentru stat

Am realizat Testul IMM într-un sondaj privind o serie de proiecte legislative. 94,4% dintre IMM-uri au spus că nu sunt de acord cu angajarea răspunderii penale pentru nereţinerea şi neîncasarea, reţinerea şi neplata, în tot sau în parte, în cel mult 30 de zile de la împlinirea termenului legal, a unui număr de 32 de impozite şi contribuţii. Printre cele mai importante motive care au creat dificultăţi în reţinerea şi plata, în tot sau în parte a impozitelor şi contribuţiilor, respondenţii au menţionat neîncasarea la timp a facturilor de la beneficiar- 92,2%, precum şi plata întârziată din contractele de achiziţie publică – 80,7%„, a spus Florin Jianu.

Printre cele mai importante efecte negative ce pot apărea ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă se numără sporirea controalelor abuzive, ca urmare a indemnizaţiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF şi MFP – 87%, închiderea societăţilor- 74,4%, concedierea personalului şi şomaj – 65,9%, reducerea veniturilor la buget, ca urmare a închiderii societăţilor şi plata indemnizaţiei de şomaj şi ajutoare sociale- 49%, reducerea investiţiilor- 36,6%.

Conform sondajului, 74,1% dintre respondenţi au afirmat că au întâmpinat dificultăţi în reţinerea şi plata, în tot sau în parte, a impozitelor şi contribuţiilor.

Prestatorii din contractele de achiziţie publică, în special IMM-uri, pot fi puşi în situaţia de a nu avea lichidităţile necesare pentru plata obligaţiilor la bugetele de asigurări sociale, în condiţiile efectuării de plăţi întârziate, cu încălcarea termenului de 30 de zile prevăzut de Legea nr. 73/20131, administratorii de IMM-uri fiind pasibili de răspundere penală, în condiţiile în care neplata la timp a prestaţiilor efectuate în contractele de achiziţie publică din partea autorităţilor contractante nu este infracţiune, ci sunt aplicate penalităţi de întârziere„, a precizat preşedintele CNIPMMR.

Jianu a arătat că, în conformitate cu datele referitoare la situaţia primilor 500 debitori persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurări sociale înregistrate la 30 septembrie 2017 şi neachitate până la data publicării pe site, cele mai mari datorii, în valoare de peste 3,733 miliarde de lei, sunt înregistrate de o societate de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei, care are aproximativ 3.000 de angajaţi. Astfel, pe primele 12 locuri în topul datornicilor sunt 10 companii de stat. Totalul obligaţiilor fiscale restante aferente bugetelor de asigurări sociale depăşeşte 18 miliarde de lei.

Florin Jianu apreciază că lista cu cele 32 de taxe şi impozite include taxe care nu au de-a face cu contribuţiile sociale, cu drepturile la pensie sau asigurările de sănătate ale angajaţilor, lărgeşte nejustificat sfera faptelor pentru care contribualii sunt pasibili de închisoare, ajungându-se la o interpretare extensivă a noţiunii de ‘contribuţii sociale’ în detrimentul întreprinzătorilor.

Guvernul mută întreaga presiune a reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor pe plătitor, organele de inspecţie fiscală având o sarcină mult mai facilă în controlul acestuia. Cel care are obligaţia reţinerii şi plăţii taxelor şi impozitelor devine un prestator de servicii cu titlu gratuit pentru stat, efectuând servicii fiscale, reţineri şi plăţi, care nu sunt pentru veniturile sale, ci pentru veniturile unui terţ, în lipsa oricărei facilităţi fiscale din partea statului, sub ameninţarea legii penale„, spune Jianu.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 12-18 decembrie 2017, Testul IMM pentru proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative – care a vizează angajarea răspunderii penale pentru nereţinerea şi neîncasarea, reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor. Testul a fost efectuat sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia şi ai membrilor CNIPMMR.

Citeşte şi IMM-urile nu susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai