Dispută în CSM referitoare la modificarea codurilor penale. Contre între judecători şi procurori

Plenul CSM a discutat, în şedinţa de marţi, modificarea codurilor penale, unii dintre magistraţi susţinând că noile prevederi vor paraliza cercetarea penală, în timp ce alţii au refuzat să se pronunţe în lipsa proiectului. Consiliul a decis să susţină scrisoare trimisă de Mariana Ghena Parlamentului.
Filip Stan
19 dec. 2017, 15:30
Dispută în CSM referitoare la modificarea codurilor penale. Contre între judecători şi procurori

În urma discuţiilor, plenul CSM a decis ca membrii să adere la scrisoarea deschisă semnată de către preşedintele Mariana Ghena, adresată preşedintelui Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care solicită evaluarea motivelor nemulţumirilor magistraţilor faţă de modificările legislative. Înainte de deliberare însă, discuţiile pe marginea acestui au fost aprinse, magistraţii CSM având opinii diferite cu privire la modificările aduse legilor justiţiei şi Codurilor Penale.

„Trăim într-o lume digitală, în care lăsăm urme peste tot, pe unde vedem. Peste tot, faptele oamenilor sunt înregistrate în camere video, în cartelele pe care le utilizăm şamd. Peste tot în lume, nimeni nu îşi permite să ignore urmele pe care le lăsăm în mediul digital. Iată că cineva la noi, cineva de bună seamă dominat de psihoza supravegherii… (…) Cineva care este dominat de această psihoză a venit şi a introdus un amendament ca noi să nu mai putem folosi urmele pe care le folosim în mediul electronic, să nu le mai putem folosi ca probe. Aş dori să ştiu părerea doamnei Baltag în această problemă, punctual”, a cerut, în plenul CSM de marţi, procurorul general Augustin Lazăr.

„Slavă Domnului, domnule procuror, că nu sunt nici studenta dumneavoastră ca să îmi puneţi întrebări, de regulă judecătorul pune întrebări procurorului. Nu vă răspund la această întrebare, care nu mă pune în dificultate absolut deloc. Aţi făcut afirmaţii legate de psihoză folosind termeni foarte gravi şi mă îndoiesc că dumneavoastră, cunoscându-vă activitatea ştiinţifică, nu faceţi afirmaţii în lipsa unui proiect concret. Sunt afirmaţii ale unui grup parlamentar sau ale altuia şi nu putem face supoziţii în acest moment”, a răspuns Gabriela Baltag, subliniind că o să se exprime pe marginea acestui subiect atunci când va vedea proiectul în intregime.

Şi procurorul Cristian Ban, vicepreşedinte CSM, a ţinut să puncteze că propunerile de modificare a legilor justiţiei, dar mai ales amendamentele ce vizează Codul Penal şi cel de Procedură Penală, vor afecta activitatea urmăririi penale.

„Am văzut sute de colegi judecători şi procurori în stradă. Eu, unul, sunt alături de ei, pentru că strigă o disperare. Haideţi să mergem la cauză. De ce strigă disperare? Pentru că nu există un dialog real, nu există o transparenţă. Pentru că şi anumite chestiuni pe fondul legilor justiţiei şi mai nou pe pe prooiectul de modificare a celor două coduri penal şi de procedură sunt de natură a paraliza efectiv şi de a ne împinge… suntem în pragul prăpastiei – de a ne împinge alături de alte ţări, cum sunt Polonia, Turcia şi Ungaria. Eu aş trage un mare semnal de alarmă pe proiectul de modificare a celor două Coduri. Sunt amendamente care – Doamne Dumnezeule, sper să nu intre niciodată în vigoare – vor paraliza activitatea de urmărire penală şi de judecată. Vor fi numai corupţi, criminali, peofili, violatori care vor zburda liber, pentru că organele de anchetă sunt legate de mâini şi de picioare”, a spus procurorul Cristian Ban.

Judecătorul Evelina Oprina nu s-a pronunţat referitor la modificarea codurilor penale, precizând, însă, că, în ceea ce priveşte legile justiţiei, acestea sunt favorabile sistemului.

”Personal, am citit, cu pixul în mână, cele trei proiecte de lege astfel cum au ieşit de la Camera Deputaţilor. Cele trei, din punctul meu de vedere, (…) sunt unele foarte bune. Este evident că printre ele se mai regăsesc chestiuni punctuale care pot fi remediate. (…) În mare, pentru cine a citit proiectele, nu mă poate contrazice că sunt propuneri foarte bune – mă refer la Legea 317, la varianta de text prin care se realizează separarea carierelor judecătorilor de cea a procurorilor, dar şi la multe alte prevederi pe care le apreciez ca fiind favorabile pentru noi, pentru judecători, pentru sistem în general”, a spus Evelina Oprina.

Câteva sute de magistraţi au protestat, luni seară, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, fiind nemulţumiţi de modificările din sistemul judiciar, dezbătute în Parlament. Participanţii au aprins lanternele telefoanelor, gest despre care au spus că este o invitaţie la dialog. Principalele modificări care îi nemulţumesc pe magistraţi sunt cele privind Codul de Procedură Penală.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'