Legea privind funcţionarea CSM, adoptată de Senat. Inspecţia Judiciară a rămas în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii

Plenul Senatului a adoptat joi, în calitate de for decizional, cu 81 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 28 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), proiectul de modificare a legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, fără modificări semnificative faţă de forma aprobată de comisia specială. Inspecţia Judiciară a rămas în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.
Romania TV
21 dec. 2017, 10:44
Legea privind funcţionarea CSM, adoptată de Senat. Inspecţia Judiciară a rămas în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii

”Cu 81 de voturi pentru, 28 împotrivă şi o fluierătură, proiectul de lege a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă Claudiu Manda rezultatul votului pe modificările legii 317/2004, după ce senatorii USR au fluierat pe tot parcursul procedurii de vot.

”Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, le-a atras atenţia, anterior, Manda senatorilor USR.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi cu 12 voturi ”pentru” şi 2 voturi ”împotrivă” un raport de admitere la legea 317/2004 privind funcţionarea CSM.

Dezbaterile din comisie asupra modificării legii privind funcţionarea CSM au durat puţin peste o oră.

Comisia nu a adus modificări semnificative faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Deşi PSD a anunţat în repetate rânduri că intenţionează transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie independentă, aceasta a rămas în continuare în subordinea CSM, aşa cum prevede legea în vigoare.

Legea privind funcţionarea CSM este ultima din pachetul celor trei legi ale justiţiei modificate în procedură de urgenţă accelerată în Parlament.

Celelalte două acte normative, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind organizarea judiciară, au fost adoptate deja de Senat zilele trecute.

Legea privind organizarea judiciară a fost adoptată miercuri de Senat, cu 80 voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi o abţinere, fără ca în plen să fie făcută vreo modificare în plus faţă de varianta votată în comisia specială. Comisia specială adoptase raportul de admitere al legii cu o seară înainte.

Singurele modificări semnificative aduse actului normativ faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor, care a primit puteri sporite faţă de varianta adoptată de Camera Deputaţilor.

Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat un amendament prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.

”În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în amendamnetul adoptat de comisia specială.

În varianta votată de Camera Deputaţilor, secţia specială avea competenţa de a investiga doar unele infracţiuni săvârşite de magistraţi, nu toate infracţiunile, aşa cum a decis comisia specială.

O altă noutate introdusă de comisie a fost prevederea că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături magistraţi sunt cercetate şi alte persoane.

Comisia a mai decis ca secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să fie condusă de un procuror şef secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, iar ambii să fie numiţi în funcţie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, conflictele de competenţă apărute între secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie ar urma să fie soluţionate de către procurorul general al României.

Şi legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată marţi de Senat cu 80 de voturi ”pentru” şi niciun vot ”împotrivă”, în condiţiile în care niciun partid din opoziţie nu a fost prezent în sală. 

Plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente ale lui Şerban Nicolae, respinse de comisie, la articolul 96 al legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care reglementează răspunderea materială a magistraţilor.

În Comisie, proiectul a avut mai multe modificări faţă de forma  adoptată de Camera Deputaţilor. Cel mai important amendament prevede că preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. Acum, preşedintele nu este limitat la un singur refuz. 

Toate cele trei legi urmează să fie trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, dar PNL şi USR au anunţat că, înainte, le vor ataca la Curtea Constituţională.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'