Descoperirea ştiinţifică a anului 2017: Coliziunea dintre două stele neutronice

Prima detectare a coliziunii dintre două stele neutronice, care a provocat o uriaşă explozie ce a călătorit în timp şi spaţiu, este considerată cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2017, a anunţat prestigioasa revistă Science.
Alina Costache
22 dec. 2017, 09:12
Descoperirea ştiinţifică a anului 2017: Coliziunea dintre două stele neutronice

Coliziunea dintre cele două stele neutronice – obiecte din Univers formate în urma exploziilor unor supernove – a fost observată pe 17 august şi a confirmat „câteva modele astrofizice cheie, a relevat locul naşterii mai multor elemente importante şi a testat teoria generală a relativităţii aşa cum nu s-a mai întâmplat până atunci”, scriu specialiştii de la revista Science.

Explozia, care a avut loc în urmă cu 130 de milioane de ani, face parte din tipul de evenimente în urma cărora sunt generate cantităţi uriaşe de aur, platină, uraniu şi mercur, spun specialiştii.

Descoperirea a provocat o undă de şoc în lumea ştiinţifică, în octombrie, când a fost anunţată, după ce a fost detectată de senzori de unde gravitaţionale din SUA şi Europa şi de aproximativ 70 de telescoape şi observatoare din lume.

Revista Science face anual o listă a celor mai importante descoperiri ştiinţifice. Anul acesta a mai fost inclusă pe listă descoperirea unei noi specii de urangutan, Pongo tapanuliensis, care numără doar circa 800 de exemplare, ce trăiesc într-o pădure izolată din Indonezia.

O altă descoperire considerată importantă a fost reevaluarea unui craniu descoperit în 1961 într-o peşteră din Maroc. Reanalizarea acestui craniu a stabilit că are o vechime de aproximativ 300.000 de ani, fiind cel mai vechi de homo sapiens cunoscut în prezent. Anterior, cel mai vechi craniu de homo sapiens cunoscut data din urmă cu 200.000 de ani.

O terapie de succes aplicată pe copii suferind de atrofie musculară spinală, cea mai comună cauză genetică de deces în rândul copiilor mici, a fost inclusă şi ea pe lista Science. 11 din cei 12 copii care au participat la studiu au putut, după aplicarea tratamentului genetic intravenos, „să mănânce, să vorbească şi să stea în şezut singuri pentru perioade scurte de timp”, spun specialiştii revistei Science.

Editarea genetică, ce permite eliminarea anumitor maladii, a fost inclusă şi ea pe această listă, alături de aprobarea de către autorităţi a medicamentului pembrolizumab (Keytruda), produs de Merck, care ajută la eliminarea cancerelor pe baza ADN-ului mai degrabă decât a locului din organism în care se dezvoltă.

Revista Science, editată de organizaţia non-profit American Association for the Advancement of Science din Washington, a amintit şi de câteva eşecuri din domeniu, printre care se numără relaţia „profund disfuncţională” dintre comunitatea ştiinţifică şi preşedintele american Donald Trump, care a renunţat, anul acesta, la acordul pentru climat încheiat în 2015 la Paris, a respins multe legi privind protejarea mediului şi a redus bugetele mai multor agenţii de cercetare.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 3 februarie 2025, produsele care au făcut senzație în rândul românilor. Se vor da ca pâinea caldă
Capital.ro
A murit un nume imens. A fost un monstru sacru. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Zilele din luna februarie în care este bine să plantezi pomii fructiferi ca să aibă rod și să se umple de fructe. Datele exacte din calendarul lunar
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Ponta aruncă în aer scena politică. Lovitură năucitoare pentru Ciolacu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)