Noi sancţiuni au fost adoptate săptămâna trecută de Consiliul de securitate al ONU pentru a constrânge Phenianul să renunţe la programele sale nucleare şi balistice interzise, dar şi la lansările de satelit.
„Am aflat recent prin diverse canale că Phenianul a terminat un nou satelit numit Kwangmyongsong-5”, a declarat o sursă guvernamentală cotidianului Joongang Ilbo.
„Proiectul lor este de a pune pe orbită un satelit echipat cu camere de luat vederi şi instrumente de telecomunicaţii”, a adăugat sursa. Acest satelit ar putea fi lansat de pe un lansator mobil şi nu din locul obişnuit de la Sohae.
Articolul a apărut a doua zi după publicarea unui text în Rodong Sinmun, organul oficial al Partidului aflat la putere în Coreea de Nord, care reafirma dreptul Phenianului de a lansa sateliţi. Cotidianul scrie că lansările nord-coreene de sateliţi sunt „absolut” conforme cu Carta Naţiunilor Unite şi cu dreptul internaţional cu privire la programele spaţiale. Ziarul invocă cu titlu de exemplu recenta lansare a unui satelit algerian, informează news.ro.
Pe 3 decembrie, Rodong Sinmun a apărat „caracterul pacific” al programului spaţial nord-corean şi a asigurat pe 10 decembrie că fiecare ţară are dreptul de a dezvolta un program spaţial.
Citeşte şi Coreea de Nord avertizează că Statele Unite riscă să producă un conflict nuclear
În octombrie, ambasadorul Coreii de Nord pe lângă ONU, Kim In-Ryong, a arătat că ţara sa urmează un plan pe patru ani (2016-2020) cu privire la dezvoltarea de „sateliţi care să contribuie la dezvoltarea economică şi ameliorarea condiţiilor de viaţă ale populaţiei”. El a adăugat că ţara sa „a intrat în faza de dezvoltare practică a sateliţilor” odată cu lansarea pe orbită, potrivit Phenianului, în februarie 2016, a lui Kwangmyongsong-4.După ani de insuccese, Coreea de Nord a reuşit în decembrie 2012 să plaseze un satelit pe orbită, potrivit news.ro.
Ziarul rus Rossiyskaia Gazeta cita în urmă cu câteva săptămâni un expert militar rus, Vladimir Khrustalev, care afirma că se aştepta ca Phenianul să lanseze doi sateliţi, unui de comunicaţii şi altul de observare a Pământului.