Botoşaniul se mândreşte cu un lăcaş de cult unic în Europa. De ce este aşa de specială biserica Adormirea Maicii Domnului FOTO

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Hilișeu Crișan din județul Botoșani este singurul lăcaș de cult din Europa care îmbină stilurile ortodox și catolic.
Iulian Tudor
27 dec. 2017, 14:22
Botoşaniul se mândreşte cu un lăcaş de cult unic în Europa. De ce este aşa de specială biserica Adormirea Maicii Domnului FOTO

Ansamblul monumental de la Hilișeu Crișan este format din biserica ortodoxă, din lemn, construită în anul 1802 de boierul Vasile Curt, dar și din clopotnița și zidul exterior, din piatră, ridicate în 1932 în stil catolic, scrie botosaneanul.ro.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2018. Când pică Paştele, Rusaliile şi Crăciunul în 2018. Câte zile nu se vor lucra românii anul viitor

Pe coama zidului exterior, care are influență barocă, se află 13 statui, dintre care 12 statui ale Sfinților Apostoli, în mărime naturală, având în centrul lor pe Iisus Hristos.

„Biserica a fost gândită, în momentul construirii, ca o biserică a familiei boierești. A fost construit în spatele conacului boieresc, conac care nu se mai păstrează, din păcate, astăzi. A fost dărâmat în timpul comunismului. Inițial, s-a construit biserica ortodoxă din lemn, foarte mare pentru o biserică din lemn, iar 30 de ani mai târziu a fost ridicat și zidul exterior cu clopotnița în stil catolic. Construcția zidului exterior, a clopotniței, a venit în urma rugăminții Anei Curt, soția nepotului boierului și a fost un hatâr făcut acesteia din dragostea lui față de ea. Ea era de obârșie catolică și a avut rugămintea ca zidul să fie construit în stil catolic”, a declarat, pentru Agerpres, preotul Iulian Barabasă.

Biserica, situată în nord-vestul județul Botoșani, aproape de frontiera cu Ucraina, la 55 de kilometri de municipiul reședință de județ, păstrează și alte elemente de valoare. Catapeteasma, cu șapte rânduri de icoane, dar icoana praznicală ferecată în argint, care înfățișează Adormirea Maicii Domnului, datează de peste două secole, de la ctitorirea lăcașului de cult.

În interior, în naos, se află mormântul ctitorului, boierul Vasile Curt, iar în pridvor efigia familiei boierești, care este reprezentată de doi dragoni care sunt înlănțuiți unul de celălaltÎn istoria sa de peste 200 de ani, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Hilișeu Crișan nu a suferit nicio reparație capitală. Acum, ea are nevoie, mai mult decât oricând, de o intervenție, în special la clopotniță și la zidul care susține statuile apostolilor.

Primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru, susține că reabilitarea acestui monument istoric ar costa aproximativ 1,5 milioane de euro, bani de care bugetul local nu dispune. Administrația locală ar fi fost interesată să obțină o finanțare europeană, însă proiectul nu a fost eligibil.

„Obiectivul la momentul actual necesită sume de 1,5 milioane de euro ca să putem să îl punem la punct. Ghidurile care s-au negociat nu ne-au dat șansa să depunem proiect cu finanțare europeană, un proiect care, dacă am fi reușit să îl implementăm, am fi intervenit de urgență acolo unde se impune”, a precizat Butnaru.

Citeşte şi OVIDENIE sau VOVIDENIE: Tradiţii şi obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

El consideră că este „primordial să se intervină de urgență pentru reabilitarea frumoaselor și valoroaselor statuete de pe zid”, dar și pentru consolidarea terenului din zonă, care este afectat de alunecări de teren.

„Dacă nu vom interveni la timp, acest diamant neșlefuit riscă să se piardă. Este un dezinteres al unor factori care ar trebui să se implice. Este unic în Europa. Pai, când spunem unic în Europa, ar trebui să fie trecut pe o listă zero, nu pe o listă primară”, a adăugat primarul.

Biserica este deschisă credincioșilor doar o dată pe an, pe 15 august, când este hramul acesteia. În restul anului, preotul slujește la biserica mare din localitate.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Propaganda rusă își îndreaptă tirul către Kamala Harris pe fondul retragerii lui Biden
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!