„Am un angajament faţă de preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, care a fost foarte corect cu noi, spre deosebire de doamna Reding, am un angajament foarte clar în care am spus că numirea noului şef al DNA şi numirea procurorului general, pentru că mandatul doamnei Kovesi expiră la sfîrşitul lunii septembrie, se va face în baza unei proceduri transparente, de selecţie a celor care vor să candideze pentru aceste funcţii. Voi respecta acest angajament”, a spus Ponta, ministru interimar la Justiţie, întrebat fiind dacă intenţionează să numească un nou şef la DNA şi un nou procuror general.
La data de 12 iulie, preşedintele CE, Jose Barroso, exprima, în întâlnirea cu Victor Ponta de la Bruxelles, serioasele preocupări privind recentele evoluţii politice din România legate de respectarea statului de drept, independenţa justiţiei şi rolul CCR.
„Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică„, se arăta într-un comunicat al Comisiei Europene.