O nouă terapie genică ar putea oferi o protecţie pe termen lung împotriva HIV

O nouă terapie genică (genoterapie) ce constă în modificarea celulelor stem hematopoietice ar putea oferi o protecţie pe termen lung contra HIV, virusul care cauzează SIDA, a anunţat joi o echipă de cercetători din Statele Unite, citată de Xinhua.
Alina Costache
29 dec. 2017, 10:48
O nouă terapie genică ar putea oferi o protecţie pe termen lung împotriva HIV

În cadrul testelor efectuate pe animale, celule T modificate, care exprimă un receptor de antigen chimeric (CAR) pe membrana lor celulară, au distrus celulele infectate şi, în plus, au persistat în corp peste doi ani, conform studiului publicat în PLOS Pathogens.

”Medicamentele antivirale sunt capabile să suprime HIV din corp până la niveluri aproape imposibil de detectat, însă doar un răspuns imunitar eficient poate eradica virusul”, se precizează în comunicatul de presă emis de Universitatea Los Angeles din California (UCLA), ai cărei cercetători au condus studiul.

”Oamenii de ştiinţă au căutat o modalitate de a îmbunătăţi capacitatea corpului de a lupta cu virusul prin modificarea prin inginerie genică a celulelor stem formatoare de sânge pentru a ţinti în mod specific şi a distruge celulele infectate cu HIV oferind astfel persoanei afectate şansa la viaţă”, se arată în document.

Imunoterapia cu celule CAR-T a devenit o metodă foarte puternică de tratament a numeroase forme de cancer şi s-a arătat promiţătoare în tratarea infecţiei HIV-1.

În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au modificat tratamentul pentru ca acesta să poată ataca celulele infectate cu HIV care se pot dezvolta din nou în decurs de câteva luni sau ani după prima intervenţie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în cazul şoarecilor şi maimuţelor modificarea celulelor stem hematopoietice a rezultat în peste doi ani de producţie stabilă a celulelor cu expresie CAR fără apariţia vreunui efect advers. În plus, aceste celule au fost larg distribuite în cadrul reţelei de ţesut limfoid şi în tractul gastrointestinal, zone anatomice importante în procesul de replicare şi persistenţă a HIV la persoanele infectate.

Însă, cel mai important aspect, potrivit cercetătorilor, este că celulele CAR-T şi-au demonstrat eficacitatea în atacarea şi distrugerea celulelor infectate cu HIV.

”Aceste descoperiri sunt primele care demonstrează că celulelor stem formatoare de sânge pot fi modificate prin terapia CAR printr-o grefă realizată în condiţii de siguranţă în măduva osoasă, iar acestea se pot maturiza şi pot deveni celule imunitare funcţionale în întreg corpul”, se menţionează în comunicatul UCLA care precizează că această terapie este mai eficientă atunci când este combinată cu ”alte strategii de tratament, precum terapia antiretrovirală”.

Oamenii de ştiinţă speră ca acest tip de terapie va contribui la reducerea dependenţei de medicamente antivirale a persoanelor infectate, la scăderea costurilor terapiei şi la potenţiala eradicare a virusului HIV din zonele corpului în care acesta se ”ascunde”.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
Rambursare de taxe de la ANAF. Anunț oficial de la Fisc astăzi, 15 aprilie
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
500 de lei pentru acești români. Banii au fost virați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Nu mai putem posta pe rețele sociale despre candidați. Se dau amenzi de 50.000 lei de la BEC
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă