Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate reține la bugetul propriu o cotă de 15% din sumele recuperate de la contribuabili, cu scopul de a acorda premii personalului angajat. Măsura ar trebui să conducă la crearea unui sistem de cointeresare a personalului din cadrul ANAF care participă la obținerea unor rezultate performante, astfel încât să fie stopată fluctuația mare a salariaților din sistem, însă ar putea avea efecte negative asupra mediului de afaceri, prin întețirea controalelor.
ANAF poate reține la bugetul propriu, începând din acest an, o cotă de 15% din valoarea sumelor recuperate de la contribuabili, pentru a acorda premii personalului propriu, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2017 privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ce a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul anului trecut și deja se aplică.
Conform actului normativ, măsura a fost necesară pentru introducerea unui sistem de cointeresare a personalului din cadrul ANAF care participă la obținerea unor rezultate performante pentru asigurarea unei creșteri a veniturilor colectate la bugetul general consolidat, având în vedere gradul scăzut de satisfacție în ceea ce privește condițiile de muncă, dar și nivelul de salarizare actual.
Astfel, se arată în actul normativ amintit anterior, în primele trei trimestre ale anului trecut, au fost înregistrate 1.086 încetări ale raporturilor de serviciu în cadrul ANAF, în special în cazul personalului cu un nivel ridicat de competență profesională.
Întrucât creșterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizată, după cum se menționează în cuprinsul actului normativ, prin creșterea presiunii fiscale asupra mediului economic și/sau al cetățenilor, s-a stabilit ca o cotă de 15% din sumele recuperate de la contribuabili să fie utilizată pentru a acorda premii personalului ANAF.