„În ceea ce priveşte raporturile Consiliului cu puterea executivă, menţionez aici colaborarea cu Ministerul Justiţiei din perspectiva procesului legislativ, colaborare în cadrul căruia Consiliul şi-a exercitat atribuţii referitoare la avizarea actelor normative care vizează activitatea autorităţii judecătoreşti. Este de menţionat că în cursul anului 2017 Consiliului i-au fost transmise spre avizare 20 de proiecte de acte normative, dintre care 15 au primit aviz favorabil cu sau fără observaţii”, a afirmat Ghena.
Ea a mai arătat că în anul 2017 s-a dublat numărul posturilor ocupate pentru funcţia de judecător.
„Faţă de anul 2016 se constată o creştere a numărului posturilor de judecător şi procuror care s-a ocupat ca urmare a procedurilor derulate de Consiliu în anul 2017. (…) În 2016 s-au ocupat 124 de posturi de judecători la Judecătorii, 83 de posturi de procuror la Parchetele de pe lângă Judecătorii comparativ cu 250 de posturi de judecător şi 129 de procuror ocupate în anul 2017”, a declarat Ghena.
Preşedintele CSM a mai arătat că au fost transmise Ministerului Justiţiei 15 sesizări pentru iniţiere sau modificarea unor acte normative.
„Din aceeaşi perspectivă a raporturilor de colaborare cu puterea executivă, un element pe care îl apreciez important de semnalat îl constituie cele 15 sesizări transmise de către Consiliul Superior al Magistraturii, în cursul anului 2017, Ministerului Justiţiei pentru iniţiere sau modificarea unor acte normative, printre care se regăsesc propunerile de modificare a normelor de competenţă în materia contenciosului administrativ şi fiscal formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adoptarea unei hotărâri de Guvern care să prevadă numărul maxim de posturi pentru INM, este de 95 faţă de 85 de posturi, foarte important, deşi diferenţa pare foarte mică este semnificativ pentru Institutul Naţional al Magistraturii, amânarea din nou a intrării în vigoare a legii 159/2015 privind procedura insolvenţei persoanei fizice, propunerile CSM privind legile 303, 304, 317 şi nu în ultimul rând propunerea de modificare a Codului civil, penal, procedură civilă, procedură penală”, a afirmat Mariana Ghena.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM s-a aflat vineri prezentarea raportului de activitate a instituţiei pe anul 2017, în mandatul judecătorului Mariana Ghena – preşedinte şi al procurorului Cristian Ban – vicepreşedinte.