UPDATE.Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de Preşedinte al Directoratului şi Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom. Numirea a fost făcută pentru durata rămasă a mandatului acordat Marianei Gheorghe, până la data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea ei și va prelua funcția în funcție de disponibilitatea ei, cel mai târziu, cu efect de la 21 mai 2018, anunţă un comunicat al companiei transmis BVB.
Înainte de şedinţa Consiliului de Supraveghere de marţi, Mariana Gheorghe a renunţat la mandatul de preşedinte al Directoratului şi CEO al OMV Petrom SA. Renunţarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcţia, cel mai târziu pe 20 mai 2018.
„După 12 ani extrem de intenşi petrecuţi la OMV Petrom, consider că este momentul să renunţ la această funcţie şi că Christina Verchere şi o nouă generaţie de lideri să continue construcţia unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom şi în dezvoltarea potenţialului său de creştere”, a declarat Mariana Gheorghe, care se află la conducerea companiei din iunie 2006.
Rainer Seele, președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom S.A. și CEO al Grupului OMV: „Christina Verchere este un lider excepțional în industria de petrol și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a businessului. Suntem încântați că s-a alăturat OMV Group în calitate de CEO al celei mai importante filiale OMV Petrom S.A. Selecția Christinei Verchere a venit după o evaluare cuprinzătoare a candidaților interni și externi condus de Consiliul de Supraveghere. În ultimul deceniu, OMV Petrom s-a transformat într-o companie internațională competitivă și profitabilă, sub conducerea Marianei Gheorghe. Dorim să ne exprimăm recunoștința față de conducerea și performanța puternică a Marianei Gheorghe dedicată OMV Petrom în ultimii 12 ani „.
Christina Verchere, desemnată director general şi preşedinte al directoratului, spune că OMV Petrom este o companie remarcabilă, cu un potenţial imens, ”cu expertiză extinsă şi angajaţi de primă clasă”.
Verchere şi-a început cariera în 1993, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen, Scoţia şi a lucrat peste 20 de ani într-una din cele mai mari companii de petrol şi gaze, unde a deţinut numeroase poziţii de conducere, în Marea Britanie, SUA şi Canada. Începând din 2014, a ocupat funcţia de Preşedinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.
De altfel, Rainer Seele s-a întâlnit marţi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu care a discutat despre nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care să susţină performanţele companiilor, la rândul său, şeful statului exprimându-şi convingerea că OMV Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanţelor economice, prin expertiza şi competenţele româneşti în domeniul explorării şi exploatării resurselor de gaze naturale şi petrol.
”În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV Petrom şi ExxonMobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori.
”În şedinţa de astăzi (marţi, 9 ianuarie, n.r.), Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de preşedinte al directoratului şi director general Executiv (CEO) al OMV Petrom SA. In conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, până în data de 16 aprilie 2019”, arată un comunicat al companiei.
Reprezentanţii companiei nu au comentat această informaţie, dar surse din piaţă spun că deja există o listă scurtă de posibili candidaţi. Potrivit ZF, favoriţi în cursa pentru şefia OMV Petrom ar fi un fost executiv de la gigantul BP (British Petroleum), dar şi un român – Gabriel Selischi, care a făcut parte din conducerea Petrom până la începutul anului 2016.
Gabriel Selischi a fost membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de upstream (explorare şi producţie) de la 1 septembrie 2013.
După plecarea din boardul Petrom, managerul român a fost propus pentru funcţia de vicepreşedinte senior responsabil pentru conducerea activităţilor grupului OMV din zona Austral-Asia, zonă care are însă o contribuţie redusă la producţia grupului OMV.
OMV Perom a înregistrat, în al treilea trimestru din 2017, un rezultat din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, de 1,04 miliarde de lei, din care aproape 60% din Downstream, profitul pe acţiune CCA, excluzând elementele speciale, fiind de 0,0137 lei, potrivit datelor raportate Bursei de Valori.
În al treilea trimestru din acest an, compania a raportat un profit net atribuibil acţionarilor în valoare de 639 de milioane de lei.
Acţionariatul OMV Petrom este format din OMV (51,01% din acţiuni), statul român (20,63%), persoane fizice şi juridice (18,35%) şi Fondul Proprietatea (9,99%).