Geoană scrie, pe blogul său, că miza CEx trebuie să fie legată de viitorul partidului şi de soarta sa în alegeri.
„Adevărul este că de un an şi jumătate, PSD se scufundă într-o criză profundă a direcţiei strategice. Degringolada în decizii este evidentă prin nu mai puţin cinci schimbări de strategie în 2010, prin utilizarea tacticilor confuze şi, pe cale de consecinţă, ineficiente, prin abordările incomplete şi incoerente, prin demersuri ilogice şi greu de justificat”, consideră Mircea Geoană.
El susţine că pentru mai nimeni nu pare să fie clară miza şedinţei. „Să fie doar excluderea lui Mircea Geoană? Este cu siguranţă prea puţin”, adaugă el.
În opinia fostului preşedinte al PSD, „partidul merge într-o direcţie greşită, mai ales pentru că nu merge cu adevărat în vreo direcţie, ci bâjbâie”.
„Partidul a bâjbâit în octombrie 2010, când aveam, potrivit, declaraţiilor oficiale ale liderilor PSD, numărul de voturi suficiente în Parlament pentru a schimba Guvernul. Partidul bâjbâie în noiembrie 2011, atunci când anunţă că începe procedura de suspendare a preşedintelui deşi recunoaşte făţiş că nu are voturile pentru a reuşi cu succes acest exercţiu. Nu vom deveni niciodată alternativa credibilă dacă nu ne comportăm în mod credibil şi nu ne putem comporta în mod credibil cu o strategie făcută pe genunchi”, mai susţine Geoană.
El avertizează că reuniunea Comitetului Executiv Naţional este, poate, ultima şansă de a mai îndrepta lucrurile.
„PSD şi USL vor fi puse, în viitorul cât se poate de apropiat, în faţa unui context electoral în care toate regulile se vor fi schimbat: colegiile se redesenează, numărul de parlamentari se micşorează, regionalizarea este iminentă, iar comasarea va deveni o realitate. Iar în tot acest context, energia colectivă a PSD este îndreptată împotriva lui Mircea Geoană?”, adaugă Geoană.
În opinia sa, „este cât se poate de greşit”, iar „un Congres Extraordinar este imperios necesar”.
„Nici măcar acţiunea de suspendare nu trebuie să oprească această inevitabilă clarificare. Discuţia din Comitetul Executiv Naţional de mâine nu va fi doar despre excluderea mea din partid, ci ea consfinţeşte o alegere între două concepţii de conducere a unui partid politic. Pentru că, să ne fie clar, sunt două moduri de a conduce acest partid, două concepţii de direcţii şi de soluţii pentru țară. Este o confruntare între două şcoli de gândire: cea democratică şi participativă şi cea bazată pe forţă şi pe impunerea gândirii unice. Partidul va trebui să decidă care e calea de urmat. Iar aici nu poate exista cale de mijloc. Nu poate fi vorba nici de împăcare, nici de iertare, pentru că este vorba de principii şi nu de orgolii. Este momentul adevărului, iar acest moment nu poate fi nici fentat, nici acoperit”, mai scrie Mircea Geoană.